Преговорите по минималните осигурителни доходи продължават

23220
Преговорите по минималните осигурителни доходи продължават
Снимка: Thinkstock/ Guliver

На проведеното днес заключително заседание на работната група по определяне на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2015 г. бе взето решение преговорите между синдикати и работодатели в секторите без постигнати до момента споразумения да продължат до стартиране на бюджетната процедура за 2015 г. Това става ясно от информацията на Българската стопанска камара (БСК).

Членовете на работната група представиха становищата си относно предложените от МТСП 3 варианта за административното увеличение на МОД за секторите без споразумения. Те са както следва:

1. Запазване на нивото на МОД от предходната година. При този вариант средният ръст на МОД за всички дейности ще бъде 4.1%, което се равнява на допълнителни приходи за осигурителната система в размер на 36 млн. лв.

Варненци са в топ 5 за най-високи месечни доходи

Средната месечна работна заплата през първото тримесечие на тази година във Варненска област е 779 лева. С това Варна се нарежда на пет...

2. Административно увеличение, равно на средното увеличение на МОД за дейностите със споразумения. При този вариант средно МОД ще нарасне с 5.5% и ще донесе допълнителни 49 млн. лв. приходи в осигурителната система.

3. Административно увеличение, равно на прогнозната инфлация за 2014 г. (2.4%). При този вариант средният ръст на МОД за 2015 г. ще бъде 5.5%, а допълнителните приходи за осигурителната система ще са в размер на 43.4 млн. лв.

Представителите на синдикатите се обявиха за прилагане на втория вариант, т.е. МОД да нарасне с 5.5% - средното увеличение на МОД за дейностите със споразумения. Аналогична позиция изказа и зам.-министърът на труда и социалната политика Румяна Георгиева, според която 5.5-процентно увеличение на МОД трябва да се приложи в секторите, в които в продължение на две години не са постигани договорености. Според представителите на работодателите, обаче, подобна диференциация е неприемлива и поставя в неравностойно положение отделните сектори на икономиката. БСК, БТПП и АИКБ категорично настояват за секторите без споразумения МОД да бъдат запазени на нивата от предходната година.

Договореното до момента средно увеличение на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2015 г. е 4.2%. Споразумения между работодатели и синдикати са постигнати за 39 от общо 85 икономически дейности, съгласно Националния класификатор на икономическите дейности (НКИД), в т.ч.:

- 26 икономически дейности (67% или 2/3) са с договорен ръст до 3%;

- 16 икономически дейности (41% или 2/5) са с ръст на МОД до 2%;

КНСБ: 80% от домакинствата у нас живеят с по-малко от нужните доходи

Нарастването на издръжката на живота за последните 5 години е с 21.9%. Това означава, че от началото на икономическата криза издръжка...

- 9 икономически дейности (23% или 3/8) са с ръст на МОД до 1%.

Най-голямо е увеличението в секторите "Производство на електрически съоръжения (12.6%), "Производство на изделия от други неметални минерални суровини" (12.5%) и "Въздушен транспорт" (12%), "Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти" (11.3%). Над 5% е увеличението на МОД в металургията, дървообработващата и мебелната индустрия, птицепроизводството и търговията. В Строителството, енергетиката, хранително-вкусовата и пивоварната индустрия договорените увеличения са под 1%. Общият брой на осигурените лица в икономическите дейности със сключени споразумения е над 987 хил. души, т.е. малко над половината от заетите в икономиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com