Костов: Тече атака срещу политическата система. Аз съм щрих от пейзажа

14744
Костов: Тече атака  срещу политическата система. Аз съм щрих от пейзажа
Снимка: БГНЕС

В момента тече мощна атака срещу политическата система. Аз съм щрих от пейзажа. Това заяви в ефира на bTV бившият премиер Иван Костов по случая с фалиралата КТБ.

"Пускат се имената на партиите с пари в банката и те трябва да се чувстват като престъпници. Да се публикуват имената на 500-те вложители е активно мероприятие", каза Костов. 

Иван Костов е имал депозит на преференциална лихва в КТБ

Иван Костов призна, че е имал депозит с преференциален лихвен процент в Корпоративна търговска банка за над 150 хиляди лева. В интервю...

"Ако Оманският фонд спечели делото за КТБ в Европейския съд в Люксембург, България ще трябва да плати стотици милиони, защото тогава и фондът, и Цветан Василев ще трябва да си вземат собственият капитал и българската държава ще трябва да плати стотици милиони", каза бившият премиер. По думите му не може да се каже, че той е ощетил държавата, но ако делото за умилен фалит на КТБ бъде спечелено, тогава България наистина ще загуби много средства. Той каза, че е било „късогледо” да започнат да се съдят квесторите, защото така се дават козове на Оманския фонд по делото.

Днес сутринта пред БНР финансовият анализатор Светозар Гледачев защити същата позиция. По думите на Гледачев проблемът с КТБ няма да се реши скоро и постоянно ще взривява българската политическа и икономическа действителност в следващите 10 години. След това Цветан Василев ще осъди държавата и ще се наложи да му се платят всичките загуби

Пред телевизията Костов посочи още, че „Булгартабак” е купена с пари от КТБ и се управлява от известни лица. Сградата на КТБ на „Гарибалди” пък е станала собственост на защитен свидетел и пред очите на прокуратурата. "Как така става това", попита Костов.

По-късно пред bTV адвокатите на Цветан Василев, потвърдиха, че сградата е ипотекирана в полза на дружество на защитения свидетел Бисер Лазов.

"Договорът ми по влога в КТБ е сключен по търговския закон и на база на договора имам право да го прекратя, когато искам. Има клауза в договора, че той може да бъде прекратен. Аз съм си прекратил договора с КТБ. Не съм го променял, не съм го преформатирал. Аз съм го спрял”, обясни Иван Костов във връзка с депозита си във фалиралата банка. Той беше един от вложителите, за които се разбра, че са ползвали преференциални условия в банката.

Костов заобиколил закона, за да си изтегли парите от КТБ?

Нов скандал с марката "КТБ" се заформя около бившия премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов. Според Агенция ПИК Костов е подписал спец...

По думите му премиерът Бойко Борисов е сериозно подведен за промените за преференциалните лихви. „Фондът е изплатил влоговете – той е собственост на банките, не на държавата”, припомни той и отбеляза, че държавата дори ще спечели от това, че е дала заем на фонда. „Няма как да бъда изкаран виновен, че съм си спасил парите. Още по-малко дължа обяснения на медиите”, каза още Костов.

"Познавам Цветан Василев от 2001-2002 година. Тогава НДСВ изхвърли фондация „Демокрация” от сградата си. Цветан Василев тогава ни помогна. Даде ни кредит и помогна да се спаси фондацията”, обясни бившият премиер. Костов заяви още, че Василев никога не е искал нищо по политически въпроси. "И няма как да иска, защото през това време съм бил в опозиция", каза той.

"Този спор кой е виновен и кой е невинен няма да се реши от медиите нито на този, нито на онзи. Няма да се реши от Народното събрание, нито от правителството. Този въпрос ще се реши от европейски съд”, посочи той.

"Оманският фонд, който има 30% от акциите в КТБ – 180 млн. лева, съди България във Вашингтон за 700 млн. евро. Това е над от 8 пъти повече от уставния капитал на Фонда в банката. Сложете уставния капитал на Василев и ВТБ и изчислете колко милиарди ще се дадат", каза по-рано днес Гледачев. "Цветан Василев ще ни осъди, защото в последните 10 години банката е била по документи блестяща и заверявана от един от най-големите одитори в света. Международните институции и съдилища вярват на документи, а по документи тя е била обезпечена, активна и блестяща", добави анализаторът. 

Риск от войната на пътя

Костов намесен с КТБ заради трагедия, нова схема изплува покрай банката

Фирма "Хрисома" ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, установи проверка на "24 часа...

Според Иван Костов най-голямата заплаха пред България в момента е рискът от пътнотранспортните произшествия и загубата на живот на стотици млади хора. По думите му това е унищожаване на генетичен фонд на нацията, огромно загуба на работно време, загуби на здравната и социалната система, които лабораторията му за анализи изчислява на около 1,6 милиарда.

Вторият голям риск е това, че на България се нанасят много големи щети, като се завишават цените на внасяния суров петрол с 13,27%

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com