Кабинетът Орешарски подготвил продажба на българска земя за "Южен поток" предварително

25169
Кабинетът Орешарски подготвил продажба на българска земя за "Южен поток" предварително
Снимка: БГНЕС

На практика Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е решило да продаде 358 декара земя на „Газпром” заради проекта „Южен поток” още преди „Южен поток България” АД да поиска. Това стана ясно от документи, представени от Реформаторския блок и получени след официално запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

За 358-те декара, които проектната компания купува, за да строи в землището на Варна помпена станция и инфраструктура, е направено заявление да бъдат закупени от тази на 16-ти юли тази година. На предния ден, 15-ти юли, е приключила процедурата по промяна на статута на всичките тези земи, които са горска територия, горски фонд, т.е. предходния ден е приключила процедурата те да бъдат превърнати в урбанизирана територия, върху която може да се строи, заяви Петър Славов на извънредна пресконференция на Блока. Изключено е промяната на предназначението на тези земи – от защитена територия от Горския фонд на урбанизирана територия, не е случайно.

Русия: Дано след изборите България възстанови работата по "Южен поток"

Надяваме се, че работата по "Южен поток" ще продължи след изборите в България и след подновяването на състава на Европейската комисия. ...

БЕХ взе 620 млн. евро заем от „Газпром”, за да работи за осъществяването на „Южен поток”. А след това наля 190 млн. лева за увеличение на капитала на „Южен поток България”, след като и руската компания направи същото, припомниха Реформаторите.

„Цялата държавна машина е впрегната в това да обслужва корпоративен интерес в условията на спрян от официалните български и европейски власти проект. Този случай и този с КТБ са веществените доказателства за това, че България се управлява от мафия с нашите пари в корпоративен интерес. Само реформираната държава може да спре тези кражби. Днес ще изпратим този документ до прокуратурата, която да се самосезира, защото за нас това е мащабно финансово престъпление. Крайно време е прокуратурата да престане да бъде гише за поръчки или зала за пресконференции с лобистки интереси. Нарушен е държавният интерес и е нарушена думата на министър-председателя пред парламента, че проектът ще бъде спрян”, категоричен беше Петър Москов от Реформаторите.

„Очевидно, че ЕК ще се заинтересова и може да последва нова наказателна процедура. Затова трябва бързо да се разкрие и изясни какво точно се е случило и после да се търси отговорност на замесените лица и да бъде спряна цялта тази схема”, добави в заключение Петър Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com