И на второ четене - по-високи глоби за ЕРП-тата в Закона за енергетиката

22151
И на второ четене - по-високи глоби за ЕРП-тата в Закона за енергетиката
Снимка: БГНЕС

След удължаване на днешното пленарно заседание, Народното събрание прие и на второ четене промените в Закона за енергетиката.

Днес бяха разгледани много предложения за поправки, но единствената значима извън вече приетото от парламентарната енергийна комисия касае само проверките на енергийните предприятия, включително частните, от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). По предложение на лидера на НФСБ Валери Симеонов АДФИ ще проверява производители с мощност над 1 мегават, а не над 1,5 мегавата. Искането за 1,5 мегавата беше отправено от Рамадан Аталай от ДПС, но това предизвика обвинения в лобизъм. Такива имаше и от депутата на ГЕРБ Валентин Николов към Георги Кадиев заради съпругата му, а Кадиев му отговори, че в парламента е по-ведро, когато ходи на пчеларски конгерси. Контролът на АДФИ е ежегоден и обхваща финансово-стопанската и отчетната им дейност при регулирани, включително преференциални цени.

Промените в ДКЕВР минаха и на второ четене

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) занапред ще се нарича Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и ще се...

Не бяха приети и предложенията за създаване на Обществен съвет към ДКЕВР - нито на БСП, нито на "Патриотичния фронт", нито на Велизар Енчев. Основният аргумент "против" на ГЕРБ беше, че с правомощията, предвидени за съвета - например изискване на статистически данни за сектора, се създава предпоставка работата на ДКЕВР да бъде блокирана с постоянни искания.

Всъщност ДКЕВР вече ще се казва само Комисия за енергийно и водно регулиране. Комисията ще бъде съставена от деветима членове и ще се избира от Народно събрание. Заседанията на комисията ще бъде открити, освен когато се обсъждат случаи, при които се оповестява защитена по закон информация. Ще има протоколи от гласуванията, като ще е ясно кой член на КЕВР как е гласувал и с какви мотиви, обясни по време на дебатите Мартин Димитров от Реформаторския блок. Регулаторният орган ще бъде изграден от два състава от по четири членове, които ще се занимават съответно с енергетика и с въпросите на ВиК сектора, като председателят на комисията остава един.

Промените по същество

Налице е увеличаване на санкциите за нарушения на електроразпределителните дружества - от сегашният диапазон, който е между 20 хил. и 1 млн. лева, на между 200 хил. и 1 млн. лева.

Енергийната комисия в парламента одобри по-високи глоби за ЕРП-тата

Парламентарната комисия по енергетика гласува на второ четене промени в Закона за енергетиката. Депутатите единодушно приеха увеличава...

Таксата за повторното включване заради неплащане на тока остава. Още на ниво комисия бешее отхвърлено и предложението на Валери Симеонов да не се плаща такса за общите части за парно. Депутатите приеха обаче да не може да се спира токът по празници и в почивните дни.

Няма да се изкупува токът на топлофикации и заводски централи по високи цени, ако не са високоефективни. Извън преференциалните цени остава и еленергията от биомаса, освен ако не е произведена от тор. Остана да се уточни дефиницията за тор, тъй като всякакви листни маси можело да минат за гориво за тази енергия.

Законът за енергийната ефективност

Министерство на енергетиката ще подготви текст и предложение, с което бихме могли в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергийната ефективност да бъдат обект на проверка предприятия, независимот от мощността им. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, предаде Агенция "Фокус".

Сменят името на ДКЕВР, дотук няма да делят комисията на две

Депутатите в енергийната комисия на народното събрание приеха на второ четене ДКЕВР (Държавна комисия за енергийно и водно регулиране)...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика