Първанов: Калфин би могъл да бъде много добър президент

2386
Първанов: Калфин би могъл да бъде много добър президент

Ивайло Калфин би могъл да олицетвори най-добре президентската институция. Това каза Георги Първанов, председател на ПП АБВ.

По отношение на това дали има желание да седне на президентския стол за трети мандат или смята, че Конституцията е рестриктивна в тази посока, той заяви, че смята, че е добре Конституционният съд да има своето становище по въпроса.

ЦИК: Изборните книжа за президентските избори вече са онлайн

Изборните книжа за предстоящите президентски избори вече са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия, съобщи говорителят...

„Там не се казва това, което мнозина повтарят – само два мандата. Не е такова ограничението”, уточни той, като подчерта, че няма право да се повтори мандата. „Сега мога ли да повторя мандат като съм в друго качество?”, попита риторично той. Георги Първанов посочи, че не ентусиазиран от такава перспектива. „Постигнал съм максималното. Имам самочувствието на успешен президент и не бих могъл да постигна нищо повече от това, което се е случило през тези десет години”, обясни Георги Първанов, като поясни, че има желание да види по-силен, по-атрактивен и по-модерен президент, предаде БНТ.

„Г-н Калфин щеше да бъде много добър президент и би могъл да бъде”, коментира Първанов. „Той би могъл да олицетвори най-добре тази институция. Без негово съгласие не мога да коментирам дали ще бъде кандидат за поста”, добави Георги Първанов.

По отношение на предложените от тях промени в Конституцията при избирането на президент лидерът на ПП АБВ посочи, че най-естественото е, някои от тези два-три милиона, които са високо подготвени и успели българи в чужбина, да имат право да се кандидатират за поста на президент.

Във връзка с ултиматума му за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и дали се чувства удовлетворен с това, което се случва до този момент, той посочи, че е. „Не заради нашата позиция. Бяхме малко остри, но аргументирани, защото твърдим, че това е най-добрата кандидатура”, добави Първанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com