Плевнелиев е обсъдил с грузинския премиер по-дълбоко партньорството в енергетиката

3519
Плевнелиев е обсъдил с грузинския премиер по-дълбоко партньорството в енергетиката
Снимка: Президентство

България и Грузия са решени да задълбочат партньорството си в икономиката и енергетиката, като реализират потенциала си на транспортни и енергийни коридори между Европа и Азия. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и на премиера на Грузия Гиорги Квирикашвили, които разговаряха днес в Мюнхен, в рамките на 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Страната ни е първа дестинация сред държавите от ЕС за грузинския износ. През 2014 г. двустранният стокообмен се равнява на 537,1 млн. долара, но възможностите на двете държави са значително по-големи, беше посочено на срещата, съобщават от Президенството.

Кога ще се възползваме от грузинския газ, който променя "правилата на играта"?

Какви са възможностите за реализиране на доставки на газ от Грузия към България с цел както транзитиране, така и диверсификация и енер...

"Черно море трябва да бъде зона на свободна търговия и сътрудничество и България и Грузия могат да играят важна роля за засилване на транспортния потенциал на Черноморския регион. Чрез модернизацията на фериботните линии от Бургас и Варна до Батуми и Поти ще изградим конкурентоспособна транспортна инфраструктура“, подчерта държавният глава. 

Грузинският премиер прояви интерес към опита на България в изграждането на транспортна инфраструктура и реформата във водния сектор и подчерта, че е впечатлен от постигнатия от България напредък в тези сфери през последните години. Президентът Плевнелиев сподели добри практики и изрази готовността на страната ни да осигури експертна подкрепа на Грузия. 

„Грузия е важен партньор на България в усилията ни за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ“, подчерта по време на срещата президентът Плевнелиев. 

Държавният глава изрази подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Грузия, както и за европейската и евроатлантическата перспектива на страната. Росен Плевнелиев потвърди и позицията ни за отпадане на визовия режим за грузинските граждани.

ЕП против намесата на Русия в работите на Грузия, Молдова и Украйна

Русия трябва да прекрати своето пряко и косвено участие в конфликти в Грузия, Молдова и Украйна, както и да спре вмешателството си в те...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com