Калфин: Ще има нова схема за подпомагането за енергийна ефективност

3234
Калфин: Ще има нова схема за подпомагането за енергийна ефективност
Снимка: Actualno.com

Подпомагането за енергийна ефективност ще бъде прилагано по нова схема, като продължава обсъждането на различни варианти. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Харманли, където участва в традиционния празник за Трифон Зарезан. 

240 000 бедни българи получават помощи за отопление. Ако се повиши цената на електроенергията след либерализацията на пазара, ще трябва да бъдат наложени различни модели за подпомагане.

2200 сдружения на собственици се регистрирали за енергийно обновяване

Над 2200 сдружения на собственици са се регистрирали по програмата за енергийно обновяване. Това съобщи в Бургас регионалният министър ...

"Единият е ограничаване на цената, т.е. частично либерализиране на пазара, и ограничаване на цената за действително най-бедните потребители до определена консумация. Вторият начин е свързан с допълнително социално подпомагане и допълване на доходите на хората, които имат ниски доходи, за да могат да поемат разходите си за електроенергия", обясни социалният министър Ивайло Калфин, цитиран от БНР. 

Според Калфин за предпочитане е схемата от смесен тип. "Все още се обсъжда въпроса, дали да бъде създаден един частично либерализиран пазар и да се запазят цените за хората с най-ниски доходи. Това според мен е добра идея. Предстои още да се обсъди. Това, което се прави в европейските страни, е за тези хора се запазва по-ниската цена, но след това се дава възможност и се насочват допълнителни фондове за енергийна ефективност, по-модерно енергийно оборудване, за осигуряване на помещенията и къщите им. Според мен ще е добре да има смесен селектив-схема", каза министърът. 

Големият въпрос обаче е как ще бъдат определяни хората, които подлежат на подпомагане за енергийна ефективност. "Вероятно всеки в България, или поне 90% от българите, ще кажат, че имат нужда те да влязат в тази сфера, в която не се променят цените. Според мен това не трябва да се взима като фатален критерий, защото нека да видим какво ще се случи с цените на електроенергията", каза Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com