Започва работа по отпадане на тайната на осиновяване с промени в Семейния кодекс

14855
Започва работа по отпадане на тайната на осиновяване с промени в Семейния кодекс
Снимка: Thinkstock/Guliver

Експертна група за промени в Семейния кодекс започва работа от утре, 31 юли. 

Една от целите на бъдещите промени в Семейния кодекс е отпадане на тайната на осиновяването, а амбицията на Министерството на правосъдието е проектът да бъде внесен в Народното събрание до края на тази година, предаде БГНЕС.

Зам.-правосъден министър вярва, че тайната на осиновяването ще падне

Вече има идея да отпадне тайната на осиновяването, която все още важи в нас. Това призна зам.-правосъден министър Виргиния Минчева-Русе...

Идеята е, от една страна да бъдат гарантирани правата на биологичните родители, а от друга – да се регламентират форми на помощ и на мотивация на тази категория хора за разкриване на тяхната самоличност пред биологичните им деца. 

От изнесените по време на форум на 21 юли данни, става ясно, че около 100-150 осиновени мъже и жени подават всяка година молби до окръжните съдилища в страната за разкриване на произхода им и в 90% от случаите те получават отказ от съда, показва статистиката на неправителствената организация "Национална мрежа за децата". Според осиновените, една от причините за това е неефективният регламент в чл. 105 от Семейния кодекс, който предвижда разкриване на тайната на осиновяването само ако "важни обстоятелства налагат това", без да е дефинирано какво означава "важни обстоятелства". 

Хората, които търсят своите биологични родители или деца, често се натъкват и на проблеми, като подмяна на имена, дата на раждане или ЕГН в документите по осиновяване, и дори унищожаване на цялото дело по осиновяване, споделиха от Национален интернет регистър на търсещи се "Къде си?". Това възпрепятства откриването на биологичния родител или дете, дори в случаите, при които съдът определя разкриване на тайната на осиновяването. 

Като основна причина за отпадане на абсолютната тайна на осиновяването е "правото на всеки да познава корените си, медицински причини свързани с наследствени заболявания и превенция срещу възможността да се сключи брак с роднина".

ДАЗД издаде наръчник за работа с кандидат-осиновители

Сборник с информационни и методически материали за работа с кандидат-осиновители и кандидати за приемни семейства "Посрещането на детет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com