Възможно е р. Тунджа да прелее при Ямбол и Елхово утре

20495
Възможно е р. Тунджа да прелее при Ямбол и Елхово утре
Снимка: БГНЕС

Очаква се голямо повишение на речните нива.

От системите за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда към момента са обявени следните кодове - червен код „Тревога" е обявен за река Мочурица при Воденичане, река Тунджа при Ямбол и Елхово. Оранжев код „Риск за тревога" има за река Марица при Пловдив, Първомай, Харманли и Свиленград, както и за река Сазлийка при Гълъбово. Жълт код „Предупреждение" е обявен за Черна река при Смолян, Арда при Рудозем, Китница, Арда при Долно Черковище, Върли дол и Чорбаджийско , Груево, Елбасан дере и река Крумовица при Мориянци.

Червен код за река Марица при Свиленград и за Тунджа при Елхово

Обявен е червен код за река Марица при Свиленград и за Тунджа при Елхово, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и...

По данни и прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология водните количества на реките са около и над праговете за високи води, информира МОСВ.

Сумарните прогнозирани валежи на места в източните и южни райони на страната са , сумарно за 31 януари и за 1 февруари от 40 до 60 л/кв.м. Най-голямото повишение на водните нива се очаква да бъде на 1 февруари.

Справка на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН съобщава за обявен оранжев код за дъжд за областите Смолян, Хасково, Ямбол, Бургас и Кърджали за утре, където се очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието - между 40 и 60 л/кв.м. За други 14 области в страната е обявен жълт код за обилен валеж. Кодът е в сила за Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Сливен, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. В областите с обявен жълт код се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието - между 20 и 40 л/кв.м.

През нощта срещу понеделник ще превалява главно в югоизточната половина от страната - 5-10 л/кв.м, но локално и до 20-25 л/кв.м. В понеделник ще вали на повече места в същата област, но по-слабо - предимно от 2-10 л/кв.м. През нощта срещу вторник ще превалява в цялата страна, в Западна и Северна България - предимно сняг, с количества - до 5 л/кв.м,ю в Югоизточна - дъжд - 5-10 л/кв.м. Във вторник в източната половина от страната - дъжд и сняг до 2 л/кв.м, в Родопите - 2-10 л/кв.м.

Червен код за Тунджа, речните нива се повишават

Очаква се краткотрайно повишение на водните нива на част от реките в страната, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОС...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com