Васил Велев: Неизбежно е увеличаването на възрастта за пенсиониране

8032
Васил Велев: Неизбежно е увеличаването на възрастта за пенсиониране
Снимка: Gettyimages

Неизбежно е увеличаването на възрастта за пенсиониране, то не е приумица, а реформа която трябва да се проведе. Това заяви председателят на АИК Васил Велев в коментар за пенсионната реформа и предложенията, които направи социалният министър Ивайло Калфин.

Увеличаването на пенсионната възраст е задължителна, макар и непопулярна реформа, смята представителят на бизнеса.

Борисов иска пенсионна реформа до Великден, Калфин говори за още месец дискусии

Бяхме обещали на 31 март да кажем какво е положението с пенсионната реформа. Готови сме с един хоризонт от поне 15 години. Надявам се...

Според Велев през последните над десет години жените получават вече пенсия 25 години, след като цифрата преди това е била 18 години. Мъжете пък получават пенсия 21 години, а преди са вземали средно 15 години пенсия.

Велев заяви пред bTV, че заради голямото число работещи икономиката не издържа. В момента 550 хил. пенсионери работят, след като 2,750 млн. души са осигурени. Съотношението работещи – пенсионери е едно към едно, заяви председателят на АИКБ.

От своя страна икономическият експерт към КТ Подкрепа Мика Зайкова заяви, че това не е реформа, а елементи на реформа. Според нея и възрастта от 65 години е недостатъчна, а трябва да се има предвид и, че много хора не могат да съберат стаж заради голямата безработица.

Припомняме, че социалният министър иска пенсионната възраст да стане 67 години и за мъжете, и за жените до 2029 година. Калфин ще внесе предложение отново за максимално плавно нарастване на възрастта за пенсия, като се запазва принципът за 65 години за мъже и жени. След това възрастта за пенсия ще се обвързва със средната продължителност на живот и демографските характеристики.

EuroActiv: До 10 години пенсионната система в България ще гълта 70% от бюджета

Емиграцията на млади българи след 1989 г. заплашва пенсионната система да погълне до 70% от държавния бюджет на страната до десет годин...

От 2016-та година и през 2017 година възрастта за пенсиониране ще нараства първоначално с по 2 месеца, а от 2018 г. ще продължи да нараства с по 1 месец всяка календарна година до достигане на 67-годишна възраст през 2029 г. Той обясни, че за първа и втора категория труд ще бъде внесено предложение за плавно повишаване първоначално с по два, а след това по три месеца за мъже до 2037 година, а за жени до 2043 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика