В "Стария Добрич" разиграха Априлското въстание

26769
В "Стария Добрич" разиграха Априлското въстание
Снимка: БГНЕС

Възрожденски песни и гърмежи с черешово топче огласиха етнографския комплекс "Старият Добрич" в историческа възстановка на Априлското въстание. Повече от 100 участници от клубове в страната на националното дружество "Традиция" пресъздадоха героични страници под наслова "Българският Великден" за 138-ата годишнина от епопеята, предаде БТА.

На калдъръмените улици в музея на открито "оживя" пристигането на Кървавото писмо в Панагюрище и обявяване на  въстанието, освещаването на знамето с лъв и надпис "Свобода или смърт". Спектакълът "възкреси" Георги Бенковски, Райна Княгиня, Хвърковатата чета и други исторически герои.

136 години от Априлското въстание. Да си спомним героите!

На тази дата, по стар стил, през 1876 г. избухва Априлското въстание - масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. Т...

При реконструкцията бе пресъздадено опожаряването на Клисура, боевете в Батак и Перущица. При възстановката на събитията бяха показани кремъчни пушки, саби, ятагани от епохата на Априлското въстание. Деца в народни носии също се включиха в реконструкцията, а сред най-възрастните участници в спектакъла бе добричкият лекар Димо Димитров, основател на родословния клуб "Стефан Караджа" и потомък на войводата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com