Учредиха Обществен съвет на мюсюлманите от Североизточна България

9512
Учредиха Обществен съвет на мюсюлманите от Североизточна България
Снимка: БГНЕС

Обществен съвет на мюсюлманите от Североизточна България беше учреден в силистренския град Главиница. В съвета влязоха представители на малцинствената общност "Уста Миллет", които настояват повече да не бъдат причислявани към ромския етнос в страната, предаде БНР.

Според учредителите години наред общността от "Уста Миллет" неправилно се причислява към ромския етнос.

Мюсюлманите в Разград недоволни от строежа около джамията

При посещението си в Разград във връзка с празника Рамазан байрам, турският посланик Сюлейман Гьокче, придружаван от консула на Турция ...

"В превод означава "народ на майсторите". Общността е с идентичност от турски произход, майчин говорим език - турски, обичаи, традиции, етнически белези, бит, култура, всичко е турско, но в последните пет години незнайно защо медии, анализатори, социолози причисляват тази общност към ромската група", заяви Елка Шарбанова от инициативния комитет.

С учредяването на съвета тръгваме по пътя на самоопределянето и очакваме подкрепата на държавата, обясни Кемил Йоханов от Русе.

"Ние имаме майчин език - турски, изповядваме ислямска религия и се чувствам българин. Аз обичам тази държава и не се считам за турчин. Аз съм български гражданин", допълни той.

Учредители на Съвета станаха около 50 души от села и градове в Силистренска и Русенска област. Приета беше петиция с конкретни искания за реабилитация на малцинствената група, която ще бъде изпратена на правителството и народните представители.

Български мюсюлмани сезират Брюксел заради храната в училища и детски градини

Мюсюлмани от Кърджали продължават да настояват в българските училища, детски градини и в болниците да се сервира храна, приемлива от гл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com