Столтенберг: България е близо до една по-настъпателна Русия, това подчертава необходимостта да сме заедно

4029
Столтенберг: България е близо до една по-настъпателна Русия, това подчертава необходимостта да сме заедно
Снимка: Getty Images/Guliver

НАТО и съюзниците имаме нужда от силна отбрана и въз основа на това може да осъществяваме с Русия политически контакти и политически диалог. Това заяви в интервю за БНТ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На въпрос дали отварянето на център на НАТО у нас означава, че има опасност, Столтенберг отговори: "Не, този щабен елемент е първото съоръжение на НАТО в България. Смятам, че той дава жизненоважна връзка между България  и натовските сили, ще планира, организира учения и ако се наложи ще съдейства за по-бързо подкрепление."

Щабът за интеграция на НАТО вече действа

Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО в България официално вече е активиран. Това се случи на официална церемония в сградата...

Преди всичко искам да поздравя България, че е силен съюзник и допринася за Алинаса по много различни начини. Нашата свобода не се получава безплатно. Зная, че повече то политици искат повече пари за здраве и образование,а не за отбрана, но без отбрана няма сигурност, няма мир и това подкопава обществото ни, допълни още ген. секретар на НАТО.

Това което виждаме сега е фундаментално променена обстановка за сигурността. България е близо, както до Русия, а ние виждаме една по-настъпателна Русия, но България не е далече от насилието в Ирак и Сирия. Това подчертава необходимостта да сме заедно, да се пазим и да си помагаме. Заедно сме в по-голяма безопасност, отколкото сами, обясни още Столтенберг.

Той определи бежанския поток като "голяма човешка трагедия" и добави: "Всички съюзници от НАТО работят по даване на отговор на тази ситуация. Аз подкрепям всички усилия за намиране на отговор на тази голяма човешка трагедия, която се разиграва в Средиземно море."

 

Волен Сидеров: Докато аз съм жив, има надежда

"Докато аз съм жив, има надежда!". Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред събралите се 20-30 симпатизанти на партията, протес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика