СБЖ и АЕЖ се притесняват за състоянието на медийната среда

4470
СБЖ и АЕЖ се притесняват за състоянието на медийната среда

Съюзът на българските журналисти и Асоциацията на европейските журналисти - България публикуваха декларации, чрез които изразяват своята подкрепа към съкратените журналисти от вестник "Преса" и списание "Тема". Професионалните организации се притесняват за състоянието на медийната среда в страната. 

"УС на Съюза на българските журналисти изразява дълбоката си тревога от спирането на вестник „Преса“ и списание „Тема“ – различните и коректни авторитетни издания с огромна читателска аудитория. Закриването им е пореден израз на дълбоката криза на медийната среда и на журналистическата професия в България", пишат от СБЖ в изявлението си на сайта.

Железничарите на протест

Координационният съвет на Синдиката на железничарите в България (СЖБ) към КНСБ организира протестен митинг заради ситуацията в систем...

Според СБЖ, ако в българската медийна среда беше утвърден процесът на колективно трудово договаряне днес десетките наши колеги, които остават на улицата, щяха да бъдат защитени.

"Случващото се предизвиква силна тревога за статуса на журналистическата професия в България. Журналистите от двете печатни (и онлайн) медии са уведомени, че ще загубят работата си два дни преди закриването на изданията, което е в остър разрез с принципите на прозрачност и добро управление в бизнеса. Медиите спират работа само две седмици след друго спорно събитие - те бяха прехвърлени от предишния си собственик "Обединени свободни медии" на компанията „Интегрирани пътни системи“ АД, която, също както медийната група, дължи, значителни суми на фалиралата КТБ". Това пък пишат в изявлението си АЕЖ.

Те отправят апел към потребителите да се отнасят критично към медиите, от които се информират, така че да не допринасят за насърчаването на неетични практики и обслужваща нечисти политически цели журналистика.

Асоциацията на европейските журналисти
Асоциацията на европейските журналисти
Асоциацията на европейските журналисти
Асоциацията на европейските журналисти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com