Рилският манастир става обект от национално значение

12267
Рилският манастир става обект от национално значение
Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие заедно с Министерството на културата ще предприемат действия за обявяването на Рилския манастир и землището му за обект с национално значение.

За това се ангажира вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на среща днес с игумена на Рилския манастир Епископ Евлогий Адрианополски. „Ще обединим усилия в най-близко време предложението да бъде внесено за разглеждане на заседание на Министерския съвет“, заяви министърът.

Рилският манастир се "сдоби" с двуезичен атлас

Излезе от печат луксозният двуезичен атлас на Тошо Пейков за Рилския манастир - „Рилският манастир - стенописи, икони, хоругви,...

До края на октомври трябва да бъдат финализирани и кадастралните карти и кадастралните регистри за имотите в землището на манастира. Това стана ясно по време на срещата, информира пресцентърът на МРРБ.

Обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение и финализирането на кадастралните карти и регистри ще съдействат за ускоряване реализирането на проект на манастира за изграждането на малка водноелектрическа централа.

Проектът, на стойност 2.9 млн.евро, ще се изпълнява изцяло със средства от Международен фонд Козлодуй, а споразумението за финансиране е подписано още през 2009 година. Администратор на помощта е Европейската банка за възстановяване и развитие.

Между бъдещата ВЕЦ и сградите на манастира ще бъде изградено подземно електрозахранване, за да се избегне зависимостта от климатичните промени. Проектът е първият по рода си в енергийната област, който се финансира от ЕБВР.

Протестираха срещу изсичането на гори край Рилския манастир

Около 100 души се събраха на мирен протест срещу изсичането на гори в района на Рилския манастир, който приключи, съобщи агенция &lsquo...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com