Първанов хвърли вината за влиянието на Пеевски на Орешарски

6750
Първанов хвърли вината за влиянието на Пеевски на Орешарски

Моята новина за КТБ беше произведена от Волен Сидеров преди няколко месеца – за „80 млн. лева”. Моят компромат излезе, доказа се, че няма такова нещо, така че това са ми взаимоотношенията с КТБ. Така президентът на България през 2002 – 2012 година и лидер в оставка на АБВ Георги Първанов коментира прословутото интервю на Цветан Василев пред „Гласове”.

Първанов каза пред Нова телевизия, че Василев не е търсил среща с него в началото на лятото на миналата година. Иначе „сигурно съм имал срещи с г-н Василев, той беше Мистър Икономика”, почти свенливо каза Първанов. На опашка да се срещна с Василев не съм стоял – ако съм имал срещи, то е било на официални събития, г-н Василев обичаше да обсъжда икономиката. „Вероятно” сме се срещали на коктейли например, загатна лидерът на АБВ. По времето на Орешарски аз бях низвергнат, припомни Първанов.

Радан Кънев: Цацаров има основание да разследва Пеевски

Интервюто на Цветан Василев пред "Гласове" дава основание на главния прокурор Сотир Цацаров да разследва Делян Пеевски. Има достатъчно ...

Говорил съм по темата чии фирми влизат в проекта за строеж на „Южен поток”. Правителството на Пламен Орешарски „даде откуп на частни интереси” по отношение на „Южен поток”. Това е голям грях на това правителство, посочи Първанов, но все пак добави, че процесът е започнал преди това. Големият провал обаче станал при Орешарски, по думите на Първанов.

За каква съдебна реформа преговаряте, след като се казва, че един депутат (бел. ред. – Делян Пеевски) изнудва Мистър Икономика за активите му? Не казвам, че една съдебна реформа ще реши всички проблеми, но е предпоставка да се случи. И не защото Брюксел го иска, а защото хората го иска, подчерта Първанов. Ние предлагаме конкретни законодателни мерки – например постоянно действащ Висш съдебен съвет, на две квоти, предлагаме нов механизъм за избор на съдии, посочи лидерът на АБВ. Въпрос на механизъм е формирането на това статукво, което сега е в момента. Ако има едно електронно гласуване при избора на ВСС, до голяма степен ще намали и ще изчезнат възможностите за манипулация, смята Първанов. Имаме много примери през годините, че чрез съдебната власт се осъществява натиск. Вижте как се формира бюджетът на съдебната власт – правителството, което го формира, може да упражнява натиск. Сега „нямам информация” да има натиск от сегашния кабинет, защити Първанов правителството, където Ивайло Калфин е вицепремиер.

Нескромно може да звучи, но за изборния референдум аз заговорих пръв. Но за задължителното гласуване – какви ще са санкциите? В чужбина ако не гласуват сънародниците ни, как ще ги санкционираме, попита Първанов. АБВ обаче ще предложи прагът на легитимност на обикновените референдуми да е 40%+1, а за конституционни въпроси – 90%+1, добави президентът за периода 2002-2012 година.

На въпрос дали Бойко Борисов лично е реагирал на изявлението на Първанов, че АБВ може да излезе от управленската коалиция, Георги Първанов каза, че не се е виждал с Борисов от години. И посочи за най-важен стълб за коалицията политиките, които се формират. Колко пакета за реформи предлагат от Реформаторския блок, заяде се Първанов. Вчера правосъдният министър каза, че се работи за съдебна реформа, ние вече предложихме. Против сме външната политика, която се води, не сме съгласни и с политиката в енергетиката, продължи Първанов. И добави, че за коалицията е важна стабилността на всяка партия в нея. Преодоляхме „малкия си проблем” в АБВ и работихме, за да излезем с конкретни предложения, добави лидерът на АБВ.

Василев готов да се изправи пред Комисията "КТБ"

В Анкетната комисия към Народното събрание, ангажирана със "случая КТБ АД", от името на "Бромак" ЕООД, беше внесен сигнал, заедно с п...

Доколкото знам към момента, аз съм единствен кандидат за председател на АБВ. Вървят номинации, надявам се на конкуренция. АБВ е лидерска партия, това е и европейска тенденция, обясни още Първанов. Той настоя, че в АБВ е отчетена като грешка подкрепата за външния заем от 16 млрд. лева. Затова питаме и министър Горанов дали държавата не е ощетена с вземането накуп на първия транш от над 3 млрд. евро. Искаме министър Горанов да ни опровергае, каза Първанов. Ако бъдем удовлетворени, продължаваме да следим другите траншове. Ако не, ще искаме отговор от парламентарната трибуна, завърши Първанов.

За финал Георги Първанов заяви, че Бойко Борисов поощрява т.нар. "слагачи" и засилва тенденцията за авторитаризъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика