Протестът срещу ТПТИ - няма екология, няма социални права

9317
Протестът срещу ТПТИ - няма екология, няма социални права
Снимка: БГНЕС

Свобода за нациите, не на корпорациите. Това скандираха пред сградата на Европейската комисия в София събралите се около 80-тина души на граждански протести под надслов "Не на ТПТИ", предаде БГНЕС.

На протеста имаше младежи, облечени в бели облекла и своеобразни машини на гърба си с маркуч, който все едно пръскат генномодифицираните храни. Протестиращите казаха, че такива храни са разрешени в Америка и са против това да се случи и в България. "Опитваме се, поне показваме както в цяла Европа. Смятам, че ако е масово ще има някакъв ефект", каза Виктор, който бе облечен по този начин, за да изрази несъгласието си с Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ.

Плакат против ТПТИ и Търговското споразумението с Канада - СЕТА, определени като заробващи, носеше и Мария. "Споразумението с Америка, ще бъде изцяло в полза на американските интереси. Това означава: няма екология, няма социални права, няма здравеопазване - няма нищо, просто няма нужда и от обяснения", каза жената.

Златина Станкова, която е сред организаторите на протеста, искрено се надява, че хората ще убедят политиците да не сключват споразумението. "Това е огромно корпоративно робство за всички народи и това трябва да го разберат самите политици. То дава възможност на големите корпорации да съдят всяка държава, когато примерно тя не желае да допусне да речем ГМО на територията, както в момента България. И само си представете, примерно за половин или една година, ако решат да ни съдят за пропуснати ползи, те ще фалират нашата малка държавичка", каза тя.

Протестиращите заявиха, че почти 1 милиард души от двата бряга на Атлантическия океан ще се окажат в усмирителната риза на неолибералните политики, ако бъде сключено ТПТИ между ЕС и САЩ. СЕТА с Канада вече е финализирано и чака одобрение. Преговорният процес по ТПТИ се води при пълна непрозрачност, отричайки основното право на европейския гражданин за достъп до информация.

След протеста пред сградата на представителството на ЕК, протестиращите тръгнаха на шествие до сградите на Министерството на икономиката, Народното събрание и БНТ.

Припомняме, че гласуването на ТПТИ в Европейския парламент през миналия месец беше отложено за неопределено време.

Протест в София и Варна срещу ТПТИ

Днес, 4 юли, в София и Варна ще се проведат граждански протести под надслов "НЕ НА ТПТИ". За София сборният пункт на участниците ще бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com