Продажбата на неликвидни активи е източник на ликвидност за дъщерната банка на КТБ

24795
Продажбата на неликвидни активи е източник на ликвидност за дъщерната банка на КТБ
Снимка: БГНЕС

Източник на ликвидност за търговска банка "Виктория" - дъщерна на КТБ - е продажбата на неликвидни активи. Това съобщава централната банка в свое прессъобщение.

Прессъобщението посочва, че продължават да са налице условията, довели до поставяне на двете банки под специален надзор, а именно - остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията към вложителите и други кредитори. Тези задължения към септември 2014 г. са в размер на 6 227 521 хил. лв. за "КТБ" АД и 285 786 хил. лв. за ТБ "Виктория" ЕАД.

БНБ уточнява, че "КТБ" АД е поставена под специален надзор поради недостиг на ликвидност и не може да предостави ликвидна подкрепа на своята дъщерна банка ТБ "Виктория" ЕАД. От своя страна ТБ "Виктория" ЕАД не разполага с ликвидни активи, които да отговарят на изискванията на Наредба № 6 на БНБ и срещу които да получи ликвидност от БНБ по реда на правилата за кредитор от последна инстанция.

"Независимо че оценката на активите и надзорните отчети на ТБ "Виктория" ЕАД показват, че към този момент банката посреща регулаторните изисквания за капиталова адекватност, банката също така не може да получи държавна помощ. Причината за това е, че при разрешаването на такава помощ от Генерална дирекция "Конкурентоспособност" на Европейската комисия ТБ "Виктория" ЕАД трябва да се разглежда като част от групата на КТБ, съответно изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло.

Ето защо, както бе посочено и в прессъобщението на БНБ от 16.09.2014 г., към момента единственият източник за осигуряване на ликвидност на ТБ "Виктория" ЕАД остава продажбата на неликвидни активи – кредити.", посочват още от централния трезор.

Кандидат-депутат от Реформаторския блок внася жалба срещу надзора върху КТБ

На 30 септември изтича срокът за обжалване на решението на БНБ от 16-ти септември тази година, с което се удължава специалният надзор н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика