Приходите в бюджета до април са с над 814 млн. лв. повече спрямо 2014 г.

8004
Приходите в бюджета до април са с над 814 млн. лв. повече спрямо 2014 г.
Снимка: БГНЕС

Към 30 април 2015 г. постъпленията в приходните агенции за първите четири месеца на 2015 г. са с 814,2 млн. лева повече спрямо тези, събрани към 30 април 2014 година. Това представлява номинален ръст от 11,5%, при заложен ръст в закона за бюджета на 2015 спрямо 2014 в размер на 4,3%. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов пред депутати в отговор на парламентарен въпрос от Петър Славов от Реформаторския блок, предаде репортер на БГНЕС.

Визираните данни за преизпълнението на приходите към първото тримесечие не се отнасят до преизпълнение на разчетите за периода, а до реализиран номинален ръст при данъчните постъпления спрямо същия период на предходната година, обясни Горанов.

Данните показват, че отчетеното в проценти нарастване на данъчните приходи за първото тримесечие изпреварва значително заложения номинален ръст в проценти в закона за бюджета за 2015, спрямо отчетените постъпления за миналата година, добави Горанов. По думите му, това е най-ясното доказателство, че се полагат усилия в борбата с корупцията.

Ръстът се дължи най-вече на повече постъпления от ДДС, каза Горанов и обясни, че към 30 април приходите от ДДС са с 359,3 млн. повече спрямо същия период на 2014, което представлява ръст от 16%. След приходите от ДДС с най-голямо повишение са сумите постъпили по бюджета на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса - 271,1 млн. повече спрямо 2014 или ръст от 14,4%, обяви Горанов.

Стана също така ясно, че от акцизи са постъпили 111,8 млн. лева повече или това означава ръст от около 10% ръст.

Тенденцията продължава, а данните за месец май също показват, че това е устойчива тенденция за сериозно по-добра събираемост, каза Горанов и обяви, че приоритетно по-добрите постъпления ще бъдат насочвани към намаляване на дефицита в бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com