Пожарна и "Бърза помощ" спасиха 82 души на Летище София в учение

15312
Пожарна и "Бърза помощ" спасиха 82 души на Летище София в учение
Снимка: БГНЕС

На Летище София днес се проведе пълномащабно учение по аварийно-спасителна дейност.

Под ръководството на Аварийния щаб започна спасителна операция с разиграване на действия при аварийно кацане на самолет. В учението участваха и външни организации – Столично управление "Пожарна безопасност и защита на населението", Център за спешна медицинска помощ, Български червен кръст, Дирекция "Национална система 112" при МВР, съобщиха от летището.

По сценария самолет Airbus А 320 с общо 82 души на борда, от които 76 пътници и 6-ма екипаж, извърши аварийно кацане със спусната, но незаключена лява основна стойка на колесника. На борда на самолета имаше 3 тона гориво, нямаше опасни товари. Бързите действия на пожарникарите от Летище София и от Столично управление "Пожарна безопасност и защита на населението" потушиха възникналия от разлив на гориво пожар отстрани на кацналия самолет. Командирът на екипажа съобщи за тежко пострадал пътник и издаде заповед към кабинния състав за начало на евакуацията.

Спускащите се по надуваемите аварийни слайдове бяха посрещани от противопожарната служба и аварийно-спасителната група на Летище София и насочени към изградения временен медицински пункт. Там те бяха разпределени според нуждата от спешна помощ от медицинската служба на летището и персонал на Български червен кръст. Ранените пътници бяха пренесени до зоната за триаж, откъдето биваха транспортирани по направления съгласно статуса им. Тежко пострадалият пътник беше евакуиран с медицински вертолет в направление за Военно-медицинска академия.

Хората без наранявания бяха превозени с автобуси до зона за прием и регистрация, обособена в салон "Заминаване" на Терминал 1. Там беше осигурено съдействието на психолог, както и предоставянето на храна, напитки, лекарства и консумативи за бебета и малки деца.

С отвеждането на последния пътник и член на екипажа от мястото на произшествието приключи първият етап на учението. Вторият етап включваше преместването на авариралия самолет, загубил способността си да се придвижва самостоятелно (без да използва собствена тяга), с използване на наличното специализирано оборудване.

По време и на двата етапа Летище София функционираше в нормален режим на работа. Полетите се изпълняваха по разписание. Целта на учението беше да се провери до каква степен всички служби, ангажирани в аварийно-спасителните дейности, постигат оптимален контрол над обстановката в случай на подобни кризисни обстоятелства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com