Откриват българския Лувър за 24 май

19887
Откриват българския Лувър за 24 май
Снимка: БГНЕС

24 май е прекрасна дата за откриване на Българския Лувър. Така министърът на културата Вежди Рашидов отговори на въпроса, кога ще заработи музеят.

По думите му строителните работи в сградата вече са завършени и тя има акт 16. Кабинетът одобри в понеделник обединението на Националния музей на българското изобразително изкуство и на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София в Национален музеен комплекс. Щатната бройка на музейните работници няма да се обединява, но те ще са под една шапка, с един директор, за да има професионално управление, обясни Рашидов. Двата музея обединяват и колекциите си. До края на януари ще бъде изработена концепцията за управлението на новата структура, предаде Стандарт нюз.

"За" и "против" министъра на културата и културата на министъра

Обречени сме явно да се въртим в омагьосан кръг. За мен министърът на културата трябва да е технократ-милионер, който да знае какво ще ...

Най-вероятно новото име на музея ще бъде "Квадрат 500". Това показва допитване до анкета сред обществеността от миналата година, където за това предложение има най-много гласове. Така е било името на парцела в устройствения план на столицата. "Освен това квадратът е художествена форма, а 500 е абстракция", коментира Рашидов и припомни, че всички известни музеи имат къси и ясни имена, разбираеми на всички езици - Лувър в Париж, Тейт в Лондон, Прадо в Мадрид. Не е нужно да е разказвателно като например "Българска роза от долината на Карлово".

"Българският Лувър" е един от най-значимите проекти в сферата на културата, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие". Стойността му е над 27 млн. лв. Изпълнител на проекта е "Главболгарстрой" АД.

Рашидов не скри тревогите си от състоянието на Ларгото. В момента част от руините между Президентството и Министерския съвет са зазимени с найлони. "Не само гъби ще поникнат, но патки ще заплуват скоро в Ларгото", каза Рашидов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com