Ненчев иска да правим концепция за хибридна война в рамките на НАТО

4260
Ненчев иска да правим концепция за хибридна война в рамките на НАТО
Снимка: БГНЕС

Разработването на национална концепция по хибридната война, която да е съгласувана със стратегията на НАТО. Това посочи като приоритет за България военният министър Николай Ненчев по време на Срещата на министрите на отбраната на НАТО в Главната квартира в Брюксел. Форумът направи преглед на изпълнението на решенията от Срещата на върха в Уелс, в частност на Плана за действие за готовност на НАТО, в контекста на подготовката за Срещата на върха във Варшава през 2016 година.

Ненчев подкрепи идеята за създаването на хъб за експертиза за обмен на информация по въпросите на хибридната война в Главната квартира на НАТО. В областта на киберотбраната той изтъкна значението на междуинституционалния подход, при който различните държавни институции си взаимодействат и се координират за целите на киберсигурността. В този аспект министърът подчерта ролята на индустрията и академичните среди за разработване на иновативни технологични решения в областта на киберсигурността.

Френско издание пише: Русия поддържа щат от стотици шпиони в България

25 години след падането на Берлинската стена съперничеството между Великите сили продължава на Балканите – този беден и неспоко...

В Брюксел министър Ненчев проведе среща с главнокомандващия силите на НАТО в Европа генерал Брийдлав, на която беше разгледан приносът на България в изпълнението на Плана за действие за готовност и подготовката на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО за постигане на пълна оперативна готовност, както и приносът на страната ни в операции на НАТО.

По време на двустранните срещи на министър Ненчев с министрите на отбраната на Гърция и на Грузия Панос Каменос и Тинатин Хидашели бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на сътрудничеството в областта на отбраната.

Очаква се на заседанието на Комисията НАТО-Грузия да бъде потвърдена подкрепата на Алианса за Грузия, в качеството й на партньор на НАТО с достъп до разширени възможности. Министрите ще бъдат запознати и с хода на изпълнението на приетия в Уелс „Съдържателен пакет на НАТО за Грузия“ като елемент от засиленото сътрудничество между НАТО и Грузия. България ще препотвърди подкрепата си за евроатлантическото бъдеще на Грузия.

Министрите одобриха създаването на още два щабни елемента за интегриране на силите на НАТО – в Унгария и Словакия, в допълнение към вече активираните през септември т.г. в България, Полша, Литва, Латвия, Естония и Румъния. В рамките на дискусиите министър Николай Ненчев изтъкна важността на активирането на 6-те щабни елемента за интегриране на силите на НАТО и българския принос по отношение на засиленото предварително планиране на Алианса. Ненчев подчерта значението на интензифицирането на дейностите, провеждането на ротационни учения и военното присъствие на НАТО на източния фланг. Министърът отбеляза, че България се отнася сериозно по отношение на попълването на националната квота по длъжности, с цел тяхното 100%-во окомплектоване и постигане на пълната оперативна готовност на командните елементи.

НАТО и ЕС се обединяват срещу "агресивната политика" на Русия в Украйна

  НАТО и ЕС се обявиха за засилване на двустранното сътрудничество в лицето на новите заплахи от "агресивната политика" на Руси...

Една от сесиите бе специално посветена на ситуацията в Сирия и Афганистан. Съюзниците изразиха обща загриженост от нарушенията от страна на Русия на въздушното пространство на Турция, както и от нарастващото военно присъствие на Русия в Сирия като цяло, което може да доведе до допълнителна дестабилизация в региона. Посочена беше необходимостта Русия да играе конструктивна роля и да сътрудничи в борбата срещу ИД и за намирането на политическо решение на конфликта в Сирия. Разгледана бе и усложнената обстановка в Афганистан в светлината на задачите на мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ и плановете за партньорство и подпомагане на афганистанските въоръжени сили през следващите години. Съюзниците заявиха единодушно решението си за продължаване подпомагането на афганистанските сили за сигурност и своята ангажираност през 2016 – 2017 г. Преминаването на мисията в друга фаза ще зависи единствено от постигнатото състояние на сигурност в страната, а не от времеви параметри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика