Не можем да дадем достъп до депозитите в КТБ, пак убеждават от БНБ

27121
Не можем да дадем достъп до депозитите в КТБ, пак убеждават от БНБ
Снимка: БГНЕС

Препоръките, издавани от Европейския банков орган (ЕБО), нямат задължителен и правнобвързващ характер. Не е в правомощията на БНБ да осигури достъп на вложителите в КТБ до техните депозити. Тези аспекти на драмата КТБ засяга централната банка в свое офицално съобщение, разпространено тази вечер.

Европейският банков надзор поиска от БНБ да гарантира на вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" достъп до влоговете им. Според ЕБО БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете нарушават европейски закони. Той призова за изплащане на депозитите в КТБ. Банковият орган започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България на 25 септември.

Експерт: БНБ се призна за виновна

С този доклад за КТБ, пуснат днес от БНБ, на практика тя обвинява сама себе си. Част от тази информация бе известна, не е била тайна,...

От централната банка припомят, че единственото правомощие, което имат, е да отнемат лиценза на банка при установяване, че условията, определени в чл. 36 от Закона за кредитните институции (ЗКИ), са налице. "Всяко друго решение, взето от БНБ извън кръга на нормативноустановената й компетентност, би било нищожно. БНБ не разполага с правомощия, съгласно националното законодателство, да установи, че депозитите в дадена кредитна институция са неналични чрез друг акт, различен от отнемането на лиценза за банкова дейност. Горепосоченото е валидно и за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ)", казва се още в съобщението.

БНБ заявява, че независимо, че констатациите относно твърдяното несъответствие с правото на ЕС засягат БНБ и ФГВБ, нито една от двете институции не разполага с компетентност да измени националното законодателство за преодоляване на несъответствието. Такива правомощия има единствено българският парламент.

Отбелязва се също така, че в националното законодателство не са налице разпоредби и процедури, които оправомощават БНБ да даде възможност за частичен достъп до депозити. Не е ясно обаче защо БНБ удобно премълчава наличието на Директива 2014/49/EC, която трябва да е част от нашето законодателство, но не е точно по отношение на текста за изплащане на влогове в случаи като този с КТБ. 

Факт е, че Директива 2014/49/EC трябва да бъде въведена изцяло в националните законодателства на държавите-членки на ЕС, включително България, до 31 май, 2016 година (член 20, "Транспониране).

БНБ си изми ръцете: Оздравяване на КТБ минава през законови промени

След излезлия официално днес, 22 октомври, одитен доклад за КТБ, БНБ изрично уточни, че Народното събрание трябва в рамките на правомощ...

Според промяна на чл. 10 в Директива 2014/49/EC от 11 март, 2009 година, срокът за започване на изплащане на влогове от до 100 хил. евро е 20 работни дни от датата на установяването на невъзможността на дадена кредитна институция да изплати депозити, които са дължими или изискуеми (чл. 10, параграф 1). При изключителни обстоятелства дадена Схема за гарантиране на депозити може да се обърне към компетентните органи за удължаване на срока. Такова удължаване не надвишава 10 работни дни, подчертава европейската директива.

БНБ информира ЕБО за данните от одита и за предприетите до настоящия момент мерки, които вече са в ход, завършва съобщението на централната банка.

Припомяме, че по-рано днес бяха обявени данните от одита за КТБ. Те показаха, че дупката в капитала на банката е огромна - цели 4 млрд.лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика