Не дадоха ход на делото за радикален ислям в Пловдив

20328
Не дадоха ход на делото за радикален ислям в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Пловдивският Апелативен съд не даде ход на делото за разпространение на радикален ислям.

Мотивите на съдийския състав начело със съдия Евдокия Кемалова бяха, че подадената възивна жалба на защитниците на част от подсъдимите е получена на 26 януари и представителят на Апелативна прокуратура не е имал възможността да се запознае с нея. Пред съдийския състав адвокатите на 13-те подсъдими представиха писмени доказателства, както и искания за разпит на нови свидетели по делото.

Адвокатът на Ахмед Муса Ахмед - той е шизофреник

Пловдивският апелативен съд остави в ареста и седмината задържани за разпространението на радикален ислям, въпреки опита на адвоката на...

Бе поискано да бъдат разпитани висши представители на организацията „Ал уакф Ал ислями” със седалище в Саудитска Арабия. Освен това бяха представени като доказателства и част от Библията, където се казва, че мъжът господарства над жената, както и части от Стария и Новия завет със сходно съдържание. Бяха представени от част от защитниците и различна информация от интернет във връзка със смъртта на саудитския крал Абдула отпреди няколко дни. В част от представените доказателства се цитират мнения на световни лидери, сред които и английската кралица Елизабет Втора, в които се изказват съболезнования за смъртта на краля на Саудитска Арабия.

От всички обвиняеми по делото в съда днес не се яви единствено Ахмед Муса Ахмед, който бе представен от неговия адвокат. В връзка с това, че той има право да проповядва ислямската религия, неговият адвокат представи диплом за имам на Ахмед Муса Ахмед, който дава право да проповядва от 2003 година. Като доказателства пред съдебния състав бе представена и служебна карта на името на лицето Ахмед Муса Ахмед за длъжност „ваиф” подпечатана от Главното мюфтийство.

Адвокатите поискаха още и да се направят нови преводи от арабски на български език на документите по делото, като изтъкнаха за това си искане некомпетентността на вещото лице Александър Шунин, тъй като се считат направените от него преводи за неточни и некоректни, тъй като той няма достатъчна квалификация и е завършил бакалавъркса степен в специалността „Арабистика” на Софийския университет.

Съдийският състав даде седемдневен срок на представителите на Апелативна прокуратура - Пловдив да се запознаят с предствените писмени доказателства и исканията от страна на защитата на подсъдимите. Апелативния съд ще се произнесе в закрито заседание по допустимостта на представените доказателства и искания.

Ахмед Муса Ахмед: Приемал съм чужденци, но щом ги пускат на границата, не са опасни

Радикалният ислям иска публичност, докато спящите клетки затова са спящи – те няма да се пуснат в YouTube. Пак сме на вълна &bdqu...

Преди днешното заседание се проведе мълчаливо бдение пред сградата на Пловдивския съд.

Демонстрацията беше в подкрепа на съда и против радикалния ислям. Събрали се бяха около 20 души, предимно представители на ПП „Патриотичен фронт”, които традиционно присъстват преди заседанията на съда по това дело. Те издигнаха плакати с надпис „Да браниш родината не е престъпление, а задължение”, „Патриотизмът не е престъпление”, „Всичко в името на България”, „Извиняваме се за неудобството, опитваме се да спасим и малкото, останало от България” и др.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com