Машинното гласуване зацикли след пълен провал на първия търг за машини

6896
Машинното гласуване зацикли след пълен провал на първия търг за машини
Снимка: БГНЕС

Машинното гласуване на предстоящите местни избори е изправено пред провал. Причината – Министерският съвет прекрати тръжната процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за избор на фирма, от която да наеме 50 машини за гласуване на местния вот, съобщи Mediapool. По решение на ЦИК машинно гласуване трябва да има в 50 секции в София.

Прекратяването на поръчката е заради факта, че парите не стигат, както и заради нереална разлика в предложените цени. В обществената поръчка е записано, че ще бъдат дадени 83 333. 33 лв. без ДДС, което прави по 1666 лв. за машина спрямо 1000 лв. единична цена преди.

BGVot - въпрос на личен избор

Въпрос на личен избор – това е една от основите на представителната демокрация, основата на изборите – избори, които и в Бъ...

В поръчката са участвали три фирми – традиционно „Информационно обслужване”, както и две частни компании - "Абати" АД и "Сиела Норма" АД. Двете частни компании са подали твърде високи цени и затова не са спечелили – съответно "Абати" е предложила 149 хил. лв. без ДДС а "Сиела Норма" - 139 хил. лв. без ДДС. „Информационно обслужване” пък е предложило само 29 хил. лева, което е счетено за твърде ниска цена. Според Закона за обществените поръчки при оферта, която е по-ниска с над 20% от тези на останалите участници, трябва да бъде представена и подробна писмена обосновка за начина на образуването на цената. Държавната фирма е отстранена, защото "обстоятелствата, на които се позовава в своята писмена обосновка по чл. 70 от ЗОП не са обективно доказани", се посочва в доклада за прекратяването на обществената поръчка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика