Македонските власти са се активизирали в репресиите си към българите

32056
Македонските власти са се активизирали в репресиите си към българите

Случват се интересни работи – в последните няколко дни, да не кажа в последната седмица в два града в Македония наши активисти бяха извикани на т.нар. „приятелски разговори” в службите за сигурност. Това каза Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие, предаде Фокус.

„Хората са разпитвани главно около това кой влиза в офисите ни в Струмица, дали имаме намерение да откриваме още офиси. А те знаят вече, че самата ни работа налага откриването на офиси в още градове. Интересуват ги хората, които идват и ни посещават. Интересът е най-голям към военното министерство, защото те най-вече идват заради панахидите, които отслужваме на българските гробища в Македония. Интересуват се от нашите контакти с евродепутатите и по-специално с Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев. Това много ги притеснява, вероятно заради това, че в момента те са най-откритите наши бранители в Европарламента”, обясни Младенов.

Защо ЕС и НАТО се страхуват от гробницата в Амфиполис?

Археологическият свят тръпне в очакване на резултатите от разкопките на гробницата в Амфиполис в Гърция. Версиите за това кой е погреба...

"Първият пример беше в Струмица, където разговорите са се водили директно в офисите на в службите за сигурност. Докато в Кочани нашият човек е извикан в ресторант, в заведение, за да се придаде една неформалност на самата среща. Тя обаче не може да бъде абсолютно неформална, когато те се интересуват от детайли дали хората контактуват с мен лично, с Мирослав Ризински, с Андрей Ковачев или Ангел Джамбазки", каза още Младенов.

Той заяви, че случващото се не е нормално за едно общество в 21 век, особено при намерението на Македония да влезе в състав на ЕС.

„Не знам какво очакват, ако се продължи с тези деяния. Не може с полицейски методи от 50-60 години те да искат влизат в ЕС”, посочи Младенов.

Той допълни, че работата на Българския културен клуб и определени негови активности като издаването на удостоверения за произход са спомогнали за популяризирането му сред хората. „Работата на клуба е все по-голяма и това внася някаква нервоза в службите в Македония”, каза още Младенов.

Македонският министър на образованието си купил дипломата?

Министърът на образованието на Македония Абдулаким Адеми си купил дипломата за висше образование. Това твърди македонският вестник на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com