Летателни балони за туристическа атракция бяха закупени от Община Шумен

29381
Летателни балони за туристическа атракция бяха закупени от Община Шумен
Снимка: travel-tourism.info

Два балона бяха закупени като туристическа атракция, а кметството ще изпрати свой служител в чужбина на обучение за пилот.

Оказало се, че с балоните има право да лети само човек, притежаващ свидетелство за правоспособност на пилот на свободен балон PL(FB). Курсове за получаване на сертификата в България не се провеждат. Самите балони също трябва да минат процедура по регистрация в Гражданска въздухоплавателна администрация.

"Говорих с балонните клубове в София и Варна и на първо време вероятно ще наемем техни пилоти. Не сме стигнали до конкретика за цената", каза за БГНЕС директорът на местното общинско туристическо предприятие инж. Добромир Жеков. Представители на софийския балон клуб "Орли" ще пристигне в Шумен в началото на май.

При разговорите станало ясно, че освен лицензиран пилот, полетът с балон изисква и специални метеорологични условия и площадка, която ги притежава. "Когато дойдат, ще отидем да огледаме различни места. Разбрах, че всяко място без вятър, би било добро. На първо място трябва да се гарантира безопасността", каза Жеков.

Мисли се балоните да се ползват привързани към земята с въже за атракционни полети. Ще се разгледа възможността да се предлагат и за скокове с бънджи. Цената на туристическата услуга все още не е калкулирана.

Балоните са купени с пари по европроекта "Оттук започва България", който е с 5% общинско съфинансиране. Цената им е 109 хил.лв. Произведени са от чешката фирма Кубичек. Те ще се издигат във въздуха с помощта на 2200 кубика горещ въздух, а кошовете им събират до 4 души.

Община Шумен е единствената в страната, притежаваща летателни балони, информира БГНЕС.

Общината в Шумен дава безвъзмездно близо тон месинг за паметника на Тодор Колев

800 килограма месинг за паметника на Тодор Колев ще бъдат дарени от Община Шумен. Единодушното решение бе взето от общинските съветниц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com