Кунева оправда закона си при куп критики към него: Няма да отстъпя

3800
Кунева оправда закона си при куп критики към него: Няма да отстъпя
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният закон трябва да е синхронизиран с европейското законодателство, а отделно има и български нововъведения – например обединение на органи (бел. ред. - Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция на Сметната палата), които са доказали своята неефективност. Тази оценка за антикорупционния закон даде пред Нова телевизия съветникът на Бойко Борисов – Яне Янев. Той обаче уточни, че го прави в качеството си на лидер на РЗС. Едно е да се говори, друго е да се действа, подчерта политикът.

Същевременно пред bTV лидерът на Движение на България на гражданите Меглена Кунева директно заяви, че „щом аз се занимавам с антикорупционния закон през следващите месеци, той няма да е по-слаб”. Тя определи отхвърлянето на сегашния вариант като страх от борбата с корупцията. И похвали ВМРО, които подкрепили закона.

Антикорупционният закон - прах в очите, смята Владо Береану

Обиден за зрителите – така журналистът Владо Береану описа отхвърления вчера (3 септември) антикорупционен закон, изготвен от виц...

Унизен е българският парламент – една част от реакциите бяха, че щяла да се създаде политическа полиция, българско Гестапо. Аз съм на страната на добрите, увери тя.

Кунева даде примери защо нейният закон е добър. Сега Сметната палата проверява дали има или няма декларации на депутати, министри, кметове, но не проверява дали тези декларации са истина или не. Искам да кажа, че законът позволява да се проверяват и децата на заподозрените в корупция – до и над 18 години, посочи вицепремиерът.

Анонимният сигнал за възможна корупция беше голямата ябълка на раздора вчера, призна Кунева. Тя оправда анонимността с пример за малък град – всеки вижда, че някой отива да кара пиян, но никой не сигнализира, защото ще се знае кой го е направил. В бюрото ще работят професионалисти – ако не им вярваме, това е друго, подчерта Кунева.

Конкретно за АБВ Меглена Кунева посочи, че партията на Първанов бързо си сменя позициите по различни въпроси – например за вземането на 16 млрд. лева, за съдебната реформа. Ако АБВ иска „концесии” от Реформаторския блок, това е огромна грешка. Да не се подкрепи този закон е манифестиран израз на страха, сигурна е Кунева.

Партията на Кунева решава дали да не се оттегли от управлението след днешното гласуване

Случилото се днес разколебава нашите членове и симпатизанти в смисъла на участието на Реформаторския блок в управляващото мнозинство. Д...

За финал вицепремиерът припомни, че Бойко Борисов казал, че ГЕРБ и Реформаторите щели да броят заедно успеха си на местните избори. Не смятам, че има какъвто и да е повод за нещо различно. Нека направим антикорупцията свое послание на местните избори, призова тя и изброи, че кметове, директори на болници и главни архитекти влизат в нейния закон. Тя добави и, че Реформаторският блок трябва да е нормална европейска партия и че „лидерът ѝ не е везир”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика