КНСБ призова за спешни мерки в областта на енергетиката

13598
КНСБ призова за спешни мерки в областта на енергетиката
Снимка: БГНЕС

За спешни мерки в областта на енергетиката призова лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той предупреди, че задлъжнялостта в отрасъла нараства, никой на никого не плаща и това може да доведе до блокиране на дейността на мини и ТЕЦ-ове. Според Димитров е нужно в системата да се инжектира ликвидност, и така да започне разплащане в системата. Според синдикалния лидер необходими са и дългови инструменти, които да подпомогнат НЕК и БЕХ.

Пламен Димитров посочи за пример ситуацията в "Мини Марица Изток", където според него задлъжнялостта е от близо 200 милиона лева, предаде БНТ.

Пламен Димитров: България трябва да има правителство до 2 седмици

Трябва да се направи всичко възможно България да има правителство до две седмици. Това заяви във Варна Пламен Димитров, президент на КН...

“Има да взема, има и да дава. Това става с всички други ТЕЦ-ове, във всички части на енергийната система, всичко е пред запушване. Втория блок на АЕЦ Козлодуй е в планов ремонт, остава само да спрат някои мини, не заради стачка, а заради невъзможност да работят, тогава сами разбирате, не искам да плаша никого, но през първите месеци на зимата може да имаме сериозни проблеми с тока”, заяви Димитров.

Според него шоково увеличение на цената на тока няма да реши проблемите в енергетиката.

“Цената на тока, както някои ни обясняват, че през нея сме щели да стабилизираме системата, е път за никъде. Дори и да увеличаваме цената, знаем какво ни казаха от регулатора, трябва да достигнем 50 процента увеличение, е дотогава живи българи няма да има сигурно!”, допълни той.

Лидерът на КНСБ посочи, че в дългосрочен план в областта на енергетиката държавата трябва да обмисли стратегията си за това какви мощности да строи след 2030 година.

България няма нужда от нови енергийни мощности в следващите 10 години

Страната ни няма нужда от нови енергийни мощности в следващите 10 години. Това е прогнозата на Лабораторията за управление на риска. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика