КАТ ще спира шофьори без заснемане с камери, докато е необходимо...

10154
КАТ ще спира шофьори без заснемане с камери, докато е необходимо...
Снимка: monitor.bg

Възможността пътни полицаи да спират автомобили за проверка без задължителния до момента аудио и видеозапис е с цел намаляване на катастрофите по пътищата. Това съобщи в ефира на bTV директорът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски.

Той обясни причините за промяната с това, че от началото на годината до юни въпреки въвеждането на мобилните камери за контрол расте броят на тежките катастрофи и броят на ранените.

Катастрофите са най-често заради нарушения на водачите

Нарушения на водачите са основните причини в разпределението на произшествията. Това стана ясно след заседанието на Държавно-обществе...

По думите на Терзийски в същото време са се увеличили жалбите от граждани, които се оплакват, че в близост до пешеходни пътеки и до светофари стоят пътни полицаи, пред очите на които се извършват нарушения и те не взимат отношение.

Главният комисар припомни, че досегашните методи за контрол на пътното движение са три – мобилни и стационарни камери за скорост, широкообхватният метод за контрол, когато голяма група пътни полицаи спират голяма група от шофьори, и аудио и видеозапис. "Към настоящия момент нашите ресурси са ограничени – август и септември са изключително тежки, тъй като много от хората излизат в отпуск, пътува се много", допълни той.

"Затова освен трите метода решихме да въведем и четвъртия за известен период от време, ще преценим колко е необходимо", поясни Терзийски. С колегите от инспектората и „Вътрешна сигурност” въвеждаме тристепенен метод на контрол върху работата на пътните полицаи още от другата седмица, увери още шефът на националната полиция.

Всеки пътен полицай, който е спрял автомобил, без да е в условията на аудио и видеозапис или по метода на широкообхватния контрол, трябва да състави документ. Пред него трябва да се извърши явно нарушение – например минаване на червен светофар, недаване на предимство на пешеходец, опасно шофиране. Той трябва да докладва в дежурната част на съответното районно управление веднага при спирането на автомобила, каза Терзийски.

Бивш шеф на КАТ: Хората трябва да знаят, че има контрол

"Мярката, която позволява на пътните полицаи да спират по своя преценка нарушителите на Закона за движение по пътищата, е приведена в...

По думите му в страната работят около 2000 полицаи по пътна безопасност, около 120 автомобила са оборудвани с камери, така че малка част от служителите на „Пътна полиция” ще излизат да работят по последния метод. Целта ни е да намалим войната по пътищата, коментира още Терзийски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com