Йовчев намеква, че Human Rights Watch е инструмент за натиск "отвън"

10861
Йовчев намеква, че Human Rights Watch е инструмент за натиск "отвън"
Снимка: БГНЕС

Докладът и сигналите на Human Rights Watch бяха свързани от вътрешния министър Цветлин Йовчев с натиска "отвън" върху България да приема имигранти, а не с реални случаи на полицейско насилие.

"Трябва да ви уверя, че няма да се подадем на такъв натиск и да поставим под риск българските граждани. Искрено се надявам, че споменатия доклад няма връзка с натиска, който през последните месеци се оказва върху България да пропуска свободно през границата си нелегални имигранти", заяви Йовчев, цитиран от Агенция "Фокус".

Неправителствени организации заговориха за пребивани от полицаи бежанци

Проблемът с отношението към бежанците в България отново беше изтикан на преден план, след като Human Rights Watch обвини властите в сис...

"Може би част от откровените глупости в доклада на международната правозащитната организация щяха да бъдат спестени, ако бяха спазени общоприетите принципи да се потърси коментара на засегнатата страна", добави Йовчев.

Според вътрешния министър авторите на доклада "не само, че не са се обърнали към МВР, но не са взели предвид мнението и оценките на „Фронтекс”, на ЕАСО, на еврокомисаря Малмстрьом, както и последния доклад на Върховния комисариат по бежанците."

"Не ми се иска да вярвам, че има българска връзка в тези неверни твърдения. Въпреки че практиката през последните месеци показа, че има доста подобни случаи, в които лъжи и клевети спрямо собствената държава са инспирирани от хора вътре в страната. Имам и такива опасения, че в доклада може да има и българска връзка. Има прост принцип, по който това може да се проследи. В края на краищата който плаща, той поръчва музиката. И тогава общият източник на финансиране на тези, които пишат доклада, и на определени организации в България може да бъде една такава следа и такава връзка. Въпреки това, аз не бих искал да влизам в такива хипотези", заключи Йовчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com