Йонко Грозев ще представлява България в ЕСПЧ

12933
Йонко Грозев ще представлява България в ЕСПЧ

Съветът на Парламентарната асамблея на Европа избра Йонко Грозев за съдия от България в Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/. Той е избран за мандат от 9 години, който ще започне не по-късно от три месеца след избирането му.

За Грозев са гласували 108 души. Другите двама кандидати  от България Таня Куцарова – Христова и Виктор Соловейчик са получили съответно 57 и 22 гласа.

ЕСПЧ осъди България по две жалби

Европейският съд по правата на човека е осъдил България да плати по две жалби общо 15 хил. евро. Това става ясно от публикувания на стр...

БГНЕС припомня, че изборът за български съдия бе проведен на няколко етапа – допускане по документи на кандидатите, писмен тест на английски и френски език, публично събеседване с издържалите теста и оценяване, класиране и обявяване на одобрените кандидати. Сформирана бе комисия по провеждане на избора, която се състои от експерти по международно публично право в областта на правата на човека и с доказани познания по английски и френски език. Писменият тест по съответните езици се проведе на 7 октомври. Събеседването с допуснатите кандидати се проведе на 8 октомври и беше публично.

В края на октомври 2014 г. правителството определи Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова - Христова за кандидати за български съдия в ЕСПЧ. Техните кандидатури бяха представени пред ПАСЕ, която направи окончателния избор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика