Има загинали българи в Украйна

29862
Има загинали българи в Украйна
Снимка: Gettyimages

Има мобилизирани българи в украинската войска. Четирима са загинали, а има и ранени, каза извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Н. Пр. Микола Балтажи пред Фокус.

"Имам редовни контакти с представителите на българската общност в Украйна. В местата, където компактно живеят украинските българи в момента няма военни действия", посочи Балтажи.

Расмусен: Има тежка ескалация на руската намеса в Украйна

Русия трябва да спре незаконните си военни действия в Украйна. За това призова генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен на пров...

"Самите българи са притеснени, естествено, от тази агресия, която се извършва от страна на Русия. Те не могат като граждани, като една толерантна част на украинското общество, да бъдат равнодушни към събитията, които в момента се развиват там", допълни той.

Относно това дали има мобилизирани българи, които са в състава на украинската армия и в момента воюват в Източна Украйна. Балтажи обясни: „Да, има такива българи, които взимат участие в антитерористичната операция, има и доброволци.

Онзи ден научих, че четирима от тях са загинали, за голямо съжаление, има и ранени. Искам да отбележа, че българите, както и украинците, не искаха тази война - те искат мир".

"Сигурен съм, че докато украинците извоюват тяхната, нашата независимост, териториална цялост и свобода на много висока цена - ние ще победим. Искам да пожелая живот и здраве, пазете се. Мирът е най-важното нещо", каза Балтажи.

МВФ решава днес за втория транш на кредита за Украйна

Днес Международният валутен фонд ще реши дали да даде на Украйна втория транш от кредита си. Информацията съобщава "Фокус", позовавайки...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com