Има поредна липса на 4- и 6-компонентни ваксини за бебета и младежи

11337
Има поредна липса на 4- и 6-компонентни ваксини за бебета и младежи
Снимка: Thinkstock

Педиатри съобщиха за поредната липса на 4- и 6-компонентните ваксини, информира БНТ. Преди две седмици липсваше туберкулин за задължителните проби манту за учениците.

Същевременно студенти, заминаващи да учат в университети във Великобритания и САЩ се оплакват, че им изискват задължителна ваксинация срещу менингит, а в момента на нашия пазар такива ваксини няма. Добре позната практика е граждани сами да си купуват ваксини от чужбина, които след това им се поставят от личния лекар.

Отново липсват ваксини за бебетата

6-валентната ваксина, която е включена в имунизационния календар на страната все още не е осигурена. Това става ясно от репортаж на БНТ...

Новата шесткомпонентна ваксина бе въведена миналата година, но така и не стигна до повечето деца.

"Нашето дете беше за новия имунизационен календар с шествалентните ваксини, но до този момент то се движи между двата календара или това, което е при самата педиатърка. Каквото присъства в нейния хладилник и каквото прецени, му слага", коментира Димитрина Димитрова. 

Вместо новата шесткомпонентна ваксина, педиатрите сега отново използват старата петкомпонентна. Така бебетата не получават защита срещу Хепатит Б. 

"Има липса на ваксините за най-малките ни пациенти – за бебетата, за новородените. Имах късмет, че ми бяха останали толкова бройки, колкото да завърша започнатите деца. И затова новите бебета са на петвалентна", заяви педиатърът д-р Евелина Бозаджиева. 

СЗО се обяви в защита на ваксините

Около 1,5 милиона деца умират всяка година по света от предотвратими инфекциозни заболявания, заради това, че не са ваксинирани, съоб...

От Столичното РЗИ потвърдиха, че не разполагат нито с 4, нито с 6-компонентната задължителна ваксина. Те обясняват, че няма какво повече да направят, за да ги осигурят. В същото време се оказа, че в здравното министерство не знаят за липсващите ваксини там.

Има недостиг на 4 и 6 компонентна ваксина, но няма липса. Тоест някои РЗИ-та, в които този недостиг е по-силно изразен може да си поискат ваксина от други РЗИ-та, в които тази ваксина е в наличност, обясниха от министерството.  В кои РЗИ-та има силно изразен недостиг от здравното ведомство заявиха, че не разполагат с информация.  

Адам Персенски, зам. министър на здравеопазването коментира, че причината за недостига на ваксини е неявяването на фирмите доставчици на два последователни търга за закупуване на ваксини от МЗ. 

Обяснението на фирмите доставчици е, че не могат да произведат достатъчно количества от ваксините. Въпреки това до края на годината се предвижда обявяването на трети търг. Водят се други преговори с Румъния, Гърция, Македония и Турция за общ търг. От министерството се надяват по-големият пазар да мотивира фирмите доставчици. 

Москов ще "размагьосва" притеснения за задължителните ваксини

Здравното министерство стартира мащабна кампания за нуждите и ползите от задължителната ваксинация. Това съобщи министърът на здравео...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com