Хиперактивността при децата е преодолимо препятствие

6105
Хиперактивността при децата е преодолимо препятствие
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хиперактивността при децата е преодолимо препятствие, ако проблемът се открие навреме. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Велико Търново Ценка Новак, ресурсен учител. Тя обясни, че хиперактивността е конвергенция на два фактора – генетика и социална среда.

"Имаме хиперактивност по генетичен път майка-баща, както в много семейства, плюс среда. Това са деца, които от сутрин до вечер не могат да се концентрират. Насочени са изцяло към вътрешния си свят и в резултат на това проявяват активност към външния свят, като всичко ги дразни. Проявява се в активно движение. В момента агресията е навсякъде и води до такива ответни реакции у децата", каза Ценка Новак.

Синдром на хиперактивността - плод на медицинската мода

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност се определя като неврологично-поведенческо разстройство на развитието, което запо...

По думите й, в България, към този момент, не се обръща внимание на семействата с такива деца и родителите нямат представа към кого да се насочат.

"Родителите и лекарите не са подготвени за всичко това, а тези деца се нуждаят от страшно много внимание и любов. Трябва непрекъснато да бъдат ангажирани със спорт или с нещо, което физически да ги изтощава, а не само психически – компютри, таблети и т.н. Много от съвременните родители предпочитат да оставят децата си на самотек, да се оправят сами, а те нямат накъде да насочат вътрешната си енергия.

Тази енергичност трябва да бъде насочена към нещо позитивно, а те рушат, бягат, и стават агресивни", допълни ресурсният учител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com