Гледай Афганистан - мисли за България

31257
Гледай Афганистан - мисли за България
Снимка: БГНЕС

Това коментира в студиото на bTV журналистът Стоян Георгиев по наболелия въпрос с обезлесяването и незаконната сеч у нас.

31 акта за незаконна сеч са съставени от началото на годината в област Смолян

От началото на годината до края на месец октомври на територията на област Смолян са съставени 110 акта за установяване на администрати...

Георгиев представи проучвания, според, които Афганистан е била зелена страна преди 35 години, а сега е пустиня без гора, без почви с наводнения. Обезлесяването там става по два канала – дървена мафия със съдействие на държавата и изсичането на гори от бедните хора. Наводненията и последвалата ерозия на почвата е довела до изчезване на животните и превърнало страната в място без бъдеще.

Стоян Георгиев показа сателитни снимки над Странджа видимо показват до каква степен е намаляла горската растителност само от 2007 година насам.

Друг пример е циганският квартал в Стара Загора, около който за седем години са изчезнали гори по-голяма от самия квартал.

Очевидно не се справя държавата, заключи Стоян Георгиев.

Симеонов: Имаме някои забележки по програмата на правителството

Валери Симеонов разкри малко за работната програма на правителството. "На 95% покрива това за което сме се разбрали и сме подписали. Им...

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че едва ли ще се превърнем в Афганистан, а по-скоро в Турция и Гърция.

7 милиона кубика дървесина е изсечена официално през миналата година у нас. Още една трета е изсечена незаконно, цитира статистика той. По думите му има дървена мафия, която изсича горите с политически протекции: "ДПС е синоним на дървената мафия."

Изсичането е факт, когато една държава я управляват талибани. Стремим се да отстраним талибаните в горските площи, каза още Симеонов, според когото с изсичането на гори се занимават предимно фирми, които не са в светлия сектор.

Припомняме, че вчера депутати от Патриотичния фронт внесоха проекторешение за тримесечен мораториум върху износа на необработена дървесина.

Решението съдържа четири точки като освен забраната за износ на необработена дървесина се възлагат и други мерки към министерството на земеделието и храните, за да бъде решен дългосрочно въпросът.

По-рано на 12 февруари почти същото проекторешение беше анонсирано и от депутати на мандатоносителя ГЕРБ, като председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че тяхното предложение е първо по време, но няма конфликт и е хубаво, че повече парламентарни групи са се заели с този проблем.

Симеонов: ДПС иска напрежение между етносите

Намеренията на ДПС да внесе вот на недоверие няма да разклатят стабилността на правителството. Това каза председателят на ПГ на Патриот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика