Газовите доставки за България са намалени, но ситуацията не е критична

16970
Газовите доставки за България са намалени, но ситуацията не е критична

Доставките на природен газ от Русия към България продължават да са с намалено налягане, но ситуацията не е критична. Това обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков, предаде БНР.

В момента налягането е 30 бара при нормални 42 и нагоре, обясни Кирил Темелков. Той обаче не отговори на въпроса колко по-малко газ получава България сега: "Винаги ноември-декември се е добивало от Чирен. И в момента се добива от Чирен. В момента някой ми заявява: "Вкарай от тази точка определено количество - изкарай от другата точка определено количество. Откъде да знам от това количество колко на него не му е достигнало заради едни условия, и колко не му е достигнало заради други условия. Не мога да знам, разбирате ли?"

Гърция дължи 100 млн. евро за руски газ

Гръцката държавна газова компания ДЕПА трябва да плати на руския газов гигант "Газпром" 100 милиона евро, съгласно клаузата "Вземи ил...

От думите на шефа на "Булгартрансгаз" стана ясно, че в момента ситуацията с доставките на руски газ е същата като в края на октомври, когато от служебния кабинет обясниха, че налягането на синьото гориво е спаднало, но страната ни е в състояние да изпълнява ангажиментите си по доставка и пренос на природен газ.

"По отношение на параметрите на налягането, те са постоянни. Сега то не е фиксирано точно 30 бара, то се вдига до 31-32, пада отново. Но в този диапазон ще остане може би още 2-3 седмици", заяви той.

Ситуацията в България би станала критична, ако налягането на синьото гориво падне до 26-27 бара, обясни още Кирил Темелков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com