Депутатско обединение: Писанчев спи, трябва да си ходи

31486
Депутатско обединение: Писанчев спи, трябва да си ходи
Снимка: БГНЕС

На закритото заседание в парламента вчера Владимир Писанчев ни каза по-малко, отколкото публично беше оповестено. Затова и нашият призив за оставката на Писанчев е основан на това, че от казаното пред Народното събрание всъщност не произлиза нищо, казаха депутати и от ГЕРБ, и от БСП, и от Реформаторския блок, и от „България без цензура” (БДЦ).

Защо е толкова лаконичен Писанчев? Има три хипотези – че има мащабна операция и не се изнасят данни, неуважение към ДАНС или некадърност. Аз лично вярвам в третата, каза депутатът от Реформаторския блок Иван Иванов пред Нова телевизия.

Каракачанов: Мюфтиите трябва да се обучават в България

Вместо да позволяваме български младежи да ходят да учат по осем или десет години в ислямски университети в ислямски държави и да усв...

Зададох конкретен въпрос – колко джамии са извън юрисдикцията на Главното мюфтийство? Писанчев каза, че не знае. Е за какво тогава е ДАНС, попита и Росен Петров от „България без цензура”. И уточни, че джамията в Пазарджик е такава.

Категорично и аз съм за оставката на Писанчев, посочи депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Според него обаче влизането на джихадисти през нашата граница е по-опасен момент, а не групата в Пазарджик. В случая с Пазарджик какъв е резултатът – пиар акция с приложена прекомерна сила без особен резултат. ДАНС и за КТБ разбраха „след това” – службата спи. А в българското законодателство даже няма текстове за наказание за радикален ислям, заяви Андреев. Той смята, че за радикален ислям наказанието трябва да е доживотен затвор и да няма давност.

Иван Иванов от БСП пък каза, че ДАНС има дани за по-сериозни неща. ДАНС има ли въобще агентура в страни, от които може да дойдат ислямисти? Има ли хора, които знаят арабски език например? Или по-малко разпространени диалекти? Много се съмнявам, каза Росен Петров. Петров уточни, че „радикален ислям” няма точно определение и това прави определянето на наказание много трудно.

Как ДАНС привлича и развива своите кадри? Чувам, че в службата навлизат тайни общества, свързани с чужди университети – масонски общества. Така се прави паралелна власт, категоричен е Методи Андреев. В САЩ има законодателство за деклариране при участие в тайно общество, когато става въпрос за служби за сигурност – ние такова нямаме. Има ли връзка между Библиотекарския университет и ДАНС? И кои са хората, които обучават студентите - хора от Шесто управление на ДС, твърди Андреев.

Службите по цял свят работят по национална доктрина, която се приема от всички. У нас – не. Срещу България има две много сериозни външни заплахи – „Ислямска държава” и евразийската заплаха от режима на Владимир Путин. Режимът на Путин, подчертавам, а не от Русия, разпали се Андреев. Росен Петров опинира, че Русия си има проблеми в Украйна и това не е толкова сериозна заплаха за България.

Писанчев: Терористична заплаха няма, но е налице опасен радикален ислям

В момента нямаме директна терористична заплаха за страната. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парлам...

За религиите в България трябва да има образователна политика - да се обясни, че радикалният ислям е лошо нещо и на мюсюлманите, смятат депутатите.

Гледната точка на семейството на Ахмед Муса Ахмед

Синът ми служи само на Аллах. Това повтаря майката на задържания имам Ахмед Муса Ахмед. Защо тогава е задържан – и те не знаят защо, смята жената.

Идваха тук и вземаха филми, в които има само проповеди. Дали някой видя и показа той да е карал хората да ходят на джихад, да режат глави, продължи майката на Ахмед. Християнките идват и пазаруват от нас, живеем в разбирателство, категорична е тя. Терористите са убийци, а ние просто вярваме в Аллах, казва и майката на жената на Ахмед Муса Ахмед пред Нова телевизия.

Бурките се слагат заради религията, защото идва отвътре. Аз не нося бурка – майка съм му, не ме е карал. По-младите повече вяра имат, затова слагат бурки, казва майката на имама. Същото твърди и майката на съпругата на Ахмед Муса Ахмед. При нас не е хубаво всеки мъж да ти вижда красотата, да те види гола, убедена е жената.

"Атака" напуснаха възмутени изслушването на Писанчев за радикалния ислям

Никаква секретна информация, различна от изнесената пред медиите, не е била съобщена на депутатите по време на изслушването на предсе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com