ДАБЧ откри телефон за българите в Украйна

12723
ДАБЧ откри телефон за българите в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Координационен център за връзка с българите в Украйна започна работа в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Нашите сънародници ще могат да се свържат с нас на специално открити телефонни линии и e-mail адрес, които ще заработят от днес. Телефонните номера са +35929350666, +359886839752, а еmail адреса е info@aba.government.bg, съобщиха от агенцията.

По време на първото заседание на координационния център бяха обсъдени възможностите за издаване на визи и евентуалните способи на държавата и общините при необходимост да съдействат на българите в Украйна.

По информация на Асоциацията на българите в Украйна до момента липсват нагласи за масово напускане на Украйна. Към януари 2015 г. данните за удостоверителната дейност на Агенцията по отношение на украинските граждани с български произход също не показват тенденция за рязко покачване.

"При все това, ако обстановката рязко се влоши, българите и особено представителите на по-младото поколение биха могли да потърсят възможности за миграция по посока България. Тези въпроси изискват бързи и адекватни решения от ресорните институции и министерства, като ДАБЧ ще съдейства максимално и според компетенциите си", заяви Димитър Владимиров, и.д. председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

По време на първото заседание на Координационния център бяха обсъдени възможностите за изпращане на хуманитарна помощ за най-засегнатите райони в Украйна.

От Асоциацията на българите в Украйна до този момент са подали информация, че в Донецк има нужда от медикаменти, дрехи и хранителни продукти.

Координационният център за връзка с българите в Украйна е междуведомствен консултативен орган за получаване, оценка и анализ на информация за положението на българското малцинство в Република Украйна с оглед обстановка в страната. Непосредствената цел на центъра е да осигурява актуална информация за компетентните държавни органи и институции на Република България относно обстановката в Република Украйна и свързаните с това потенциални рискове за българското малцинство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com