Църквата "Св. София" е най-посещаваният туристически обект в столицата

8886
Църквата "Св. София" е най-посещаваният туристически обект в столицата
Снимка: БГНЕС

Най-посещаваните обекти в столицата са символът на София – църквата „Св. София” и подземният некропол към нея. Това каза директорът на Общинско предприятие „Туризъм” към Столична община Иво Маринов, предаде Фокус.

По думите му подземието на базиликата „Св. София” се радва на един изключителен интерес не само от страна на българите, а и на чужденците.

Фандъкова: София е градът с най-ниска безработица

София е градът с най-ниска безработица. Това обяви кандидатът за кмет на Столична община Йорданка Фандъкова, преди подписването на спор...

„Постоянно се увеличава броят на неговите посетители. Огромен е интересът и към най-новия обект, който бе разкрит на 17 септември, а именно Музеят за история на София. В деня на неговото откриване той беше посетен от над 10 000 туристи, а през следващите дни броят на посетителите се движеше между 5 и 6 хиляди души”, коментира Маринов.

Той допълни, че голяма част от посетителите на музея са чужденци, което е много добър факт и е показателно за интереса, който той буди с уникалните си експонати. „В туризма най-добрата реклама е тази от уста на уста, така че се надяваме този поток да продължи и занапред”, заяви Маринов.

Той припомни също, че през това лято бе открит нов туристически информационен център, - Инфо точка "читАлнЯта", който е разположена в градинката на Народния театър „Иван Вазов”. „Това е един уникален обект за страната, който на малка площ съчетава в себе си функциите на туристически информационен обект и читалня. В него всеки, който дари една книга, получава читателска карта и може да вземе книга по свой избор, за да я прочете в рамките на 20 дни. Важното е, че това се превърна в една атракция и за чуждестранните гости, като целият обект е брандиран със символите на глаголица и на кирилица – нещо, което ни отличава от другите страни”, отбеляза Маринов.

По думите му от откриването на "читАлнЯта" за последните 3 месеца тя има над 1 000 членове и близо 15 000 туристи са преминали през туристическия информационен център. „Предстои през месец октомври да открием още един туристически център, който ще бъде в подлеза на хотел „Балкан” – точно по маршрута, който ще бъде направен след приключването на работите по Ларгото”, обяви още Маринов.

Етиопец спечели маратона на София

Представител на Етиопия триумфира в маратона на София. Самуел Демие спечели 32-о издание на надпреварата, съобщава bTV. Това беше е на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com