България с най-много спам на глава от населението

9299
България с най-много спам на глава от населението
Снимка: Thinkstock

По средни показатели България разпространява най-много спам на глава от населението. Страната ни оглавява списъка със страните с население над 300 хиляди. САЩ заемат 12-а позиция, пише Guardian, цитирайки доклад на компанията за сигурност Sophos, която следи локациите на компютрите, които изпращат спам имейли в световен мащаб.

Щатите изпращат 24.2% от общия световен спам през последните три месеца. По този показател страната е на безспорна първа позиция, като на второ място е Франция с едва 6.7%, следвана от Китай с 6.2%, предаде Стандарт нюз.

Спамът във Facebook носи до 200 млн. долара годишно

Група италиански изследователи в областта на информационната сигурност под ръководството на Андреа Стропа и Карло де Мичели е извършила...

При този критерий САЩ са базата за сравнение, а останалите държави се подреждат на принципа колко повече или по-малко спам се разпространява от тях спрямо глава от населението. В такъв случай компютрите в България разпространяват 2.1 пъти повече спам от САЩ.

"Казано по опростен начин, има два пъти по-голяма вероятност средностатистическият компютър в страната да е заразен с вируси", посочва Пол Дъклин, старши експерт на Sophos.

По думите му причина за разпространение на нежеланите съобщения е ниското ниво на сигурност на компютрите, които се заразяват с вируси и след това стават част от т.нар. бот мрежи и се използват от хакерите за изпращане на спам.

В това отношение България отбелязва негативна тенденция през последните месеци. През третото тримесечие на 2013 г. страната е била на 10-та позиция при критерий спам на глава от населението. През първата четвърт на тази година България е била на пета позиция и през втората вече взима лидерството, като измества Беларус. Именно Беларус пък показва едни от най-добрите резултати, като за година сваля разпространението на спам от 27.1 пъти повече спрямо САЩ до 1.9 пъти.

Кибер война предизвика забавяне на скоростта на Интернет в световен мащаб

Скоростта на Интернет в цял свят падна значително заради най-голямата кибер атака в историята, съобщиха експерти в областта на сигурн...

Дъклин припомня класическите съвети за поддържане на актуален софтуер, използване на добра антивирусна програма и внимание при получаването на линкове и тегленето на файлове. Повишената отговорност от страна на притежателите на компютри е най-лесният начин значително да се намали разпространението на спам, посочват от компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com