Борисов: Невъзможно е да се говори за интерконектор с Турция

52914
Борисов: Невъзможно е да се говори за интерконектор с Турция
Снимка: БГНЕС

Няма да има интерконектор с Турция, абсолютно невъзможно е. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, предаде БГНЕС.  

Той обясни, че лично турският президент Реджеп Ердоган е заявил, че това няма да стане и да не се създават илюзии. Борисов добави, че са се направили интерконектори с Румъния, а сега предстои и със Сърбия. Във връзка с претърпените санкции от Русия, Борисов коментира, че трябва да подкрепим това, което Евроатлантическите страни, Евроатлантическия пакт, ЕС и НАТО ще вземат като решение.

„Това не значи обаче, че не трябва да кажем какви са загубите на България – „те са огромни в момента”. Заради „синия език” не може да се изнася живо месо, не можем да изнасяме плодове и зеленчуци, „Южен поток” се спря във всичките му дейности, с една дума – България продължава да трупа негативи от всички тези мерки. Най-голямата загуба, която е около 1 млрд. е туризмът, около 15% е спадът на туризма през тази година. Докато аз бях премиер, Гърция и Румъния бяха много зад нас, сега вече те ни изпревариха, възстановиха си туризма, инфраструктурата, която градихме спря да се гради, а тя е основоположник, за да има туристи”, поясни още Борисов.

България имаше планове да изгради интерконектори с Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, като всеки от тези проекти е на различен етап. Идеята е чрез тези енергийни връзки да се намали газовата зависимост от Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика