Близо 90% от гражданите са против паркирането да се превръща в частен бизнес

4640
Близо 90% от гражданите са против паркирането да се превръща в частен бизнес
Снимка: БГНЕС

89,8 % от гражданите не са съгласни уличното паркиране да бъде превърнато в частен бизнес. Само 8,7 % смятат, че за паркирането върху улици и булеварди трябва да се определят пазарни цени.

Това са моментните резултати от независимата анкета, провеждана в сайта на Софийски обществен съвет във връзка с готвените промени в Закона за движението по пътищата, целящи да превърнат в търговски досегашния административен режим за контрол върху организацията на движението в градовете, предаде БГНЕС.

"Резултатите са красноречиви – хората желаят местното самоуправление пряко да се занимава с организацията на движението по улиците, както и в момента го изисква законът, а не да печелят търговски дружества от проблемите с паркирането. Големия процент от гласували "против" показва, че създадената в София порочна практика с възлагането на на контрола върху паркирането на търговско дружество, която всъщност промяната в ЗДвП цели да легализира, не ги удовлетворява. Това е така, защото фирмата не е Столична община и не е длъжна да осигурява прозрачност на приходите от платеното паркиране или да ги харчи по нормативно установеното предназначение. Доказано е – така не се решават проблемите, а само се изместват. И хората са абсолютно прави – за 15 години събиране на пари от търговското дружество от зоните за платено паркиране няма построен нито един паркинг!" – коментират от Софийски обществен съвет.

На първо четене мина законопроектът за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. Депутати от РБ и ГЕРБ поискаха замяна на думата "такса" с "цена" в чл. 99, ал. 3, целяща превръщането на улиците в платен паркинг. Мина и друга поправка за въвеждане на глоба от 200 лв. за паркиране на не означените места в градинки, паркове, детски площадки и тротоари. Подготвят се протести срещу измененията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com