Благодатният огън дойде в България

34222
Благодатният огън дойде в България
Снимка: БГНЕС

Очакваният с нетърпение самолет, носещ чудодейния огън, пламнал на святото християнско място в Йерусалим, вече кацна на летище Пловдив, предаде БГНЕС.

Чудодейният огън тръгна веднага към различни епархии.

Отец Дионисий с джип ще докара Благодатният огън в столицата. Дядо Йоан, който също пътува в самолета от Тел Авив, ще занесе частица от огъня с кола във Варна. Също с кола ще пътува и дядо Григорий към Велико Търново. Благодатният огън в Русе ще пристигне от Букурещ, където ще бъде донесен от представителите на Румънската патриаршия.

Свещениците, чакащи на летище Пловдив, обясниха, че ако огънят не пристигне навреме за вечерната служба, се обявява, че ще закъснее. Миряните могат да изчакат до неговото пристигане, но службата започва. На сутрешната служба в Неделя, на Второ Възкресение, Благодатният огън ще бъде в храмовете.

От летище Пловдив поискаха по 20 лева държавна такса на журналистите за достъп до самолета с Благодатния огън. Подобна практика нямаше досега.

Благодатният огън, символизиращ неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър, се запали в храма на Гроба Господен в Йерусалим, след молитвите на йерусалимския патриарх Теофил ІІІ и десетките хиляди поклонници. Това стана около 14:30 часа българско време. Няколко минути, след като православният патриарх се уедини за молитва в Кукувлията на храма, изнесе 33-те свещи, запаления по тайнствен начин от пламъка, който е избликнал от Гроба Господен. Патриарх Теофил III предаде огъня на събралите се, както и на всички духовници, които го отнесоха към православните християни по света.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин, а параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства. Огледът, чиято цел е да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка, се извършва от представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това духовници от католическата, арменската и коптската църква запечатват вратите с голяма пита пчелен восък и това е знакът, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват в очакване на чудото.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com