Антикорупционният закон - прах в очите, смята Владо Береану

8545
Антикорупционният закон - прах в очите, смята Владо Береану
Снимка: БГНЕС

Обиден за зрителите – така журналистът Владо Береану описа отхвърления вчера (3 септември) антикорупционен закон, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева.

В пленарна зала за закона бяха използвани епитети като „политически рекет”и „политическа репресия”. Хората на Кунева заподозряха конкретно АБВ в политически реванш заради сина на Георги Първанов.

Партията на Кунева решава дали да не се оттегли от управлението след днешното гласуване

Случилото се днес разколебава нашите членове и симпатизанти в смисъла на участието на Реформаторския блок в управляващото мнозинство. Д...

Такъв закон е нужен, макар сегашният опит да беше пълен неуспех. Трябва да има абсолютна проверка на всеки един в парламента, убеден е финансистът Кольо Парамов. Всички замени трябва да бъдат вкарани в антикорупционен закон, добави той пред Нова телевизия.

Законът не прави нищо, но в закона има гигантско противоречие. Хем бюрото е независимо, хем директорът му се назначава и освобождава от Министерския съвет. Поне да имаше мандат, например пет години да не можеш да го пипаш – а сега ако тръгне да прави нещо лошо и сменяш, посочи Владо Береану. Включена е огромна маса хора за проверка, които никога не са включвани в нито един закон по света. Например кметове на малки населени места, директори на болници – ако те крадат, те са крадци, това не е корупция. Корупция е от едно определено ниво нагоре. И така отчиташ огромен успех в борбата с корупцията – като ловиш дребни риби, внуши Береану.

Нека не сравняваме с Румъния – там има независима прокуратура, която действа по закон. Прокурорите гонят от кметове на поне 100 000 души населено място нагоре, подчерта Береану. В закона за Кунева има „дирекцийка”, която да търси укриване на доходи, но тези, които го правят добре, няма да ги хванат, смята журналистът.

За финал Парамов изрази увереност, че държавата ще приеме закон, който да развърже ръцете на прокуратурата, което да позволи дори конфискация на неправомерно придобити активи.

Вотът за антикорупционния закон е отблъскващ инстинкт за самосъхранение и желание за привилегии и недосегаемост

Вотът за антикорупционния закон е отблъскващ инстинкт за самосъхранение и желание за привилегии и недосегаемост. ВМРО поне запази прили...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика