Анализ: Икономически по-силните области са с по-висока престъпност и проблеми със сигурността

8125
Анализ: Икономически по-силните области са с по-висока престъпност и проблеми със сигурността
Снимка: Thinkstock

Икономически по-развитите области имат по-големи проблеми в сектора на сигурността, работата на правосъдната система и престъпността. Това заяви главният икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ) Десислава Николова при представянето на четвъртото издание на изследването "Регионални профили: показатели за развитие 2015".

Проучването на ИПИ проследява икономическото и социално развитие на 28-те области в България. Анализът включва 63 индикатора в 12 категории, като изследването се базира на официални държавни и общински данни, включително Националния статистически институт (НСИ), Агенцията по заетостта и данни на общините.

ИПИ: В България бедността сред децата е по-висока отколкото сред възрастните

В България един на всеки десет души е под най-ниската линия за бедност или се намира в т.нар. дълбока бедност. Притеснителен е фактът...

Колкото по-развита е икономически една област, толкова повече проблеми се срещат както в работата на правосъдната система, така и при регистрираните престъпления срещу личността и собствеността, се казва в анализа на ИПИ.

Областите София (столица), Благоевград, Бургас и Варна са в дъното на класацията за сигурността и работата на местната съдебна власт, но пък са с едни от най-високите оценки за икономическо развитие. От друга страна, областите Кърджали, Смолян, Силистра и Ловеч се характеризират с ниска престъпност и относително ефективна местна съдебна система, но със слабо икономическо развитие. Област Габрово обаче е изключение с едни от най-добрите икономически показатели, но и с относително ниска престъпност, умерена натовареност и относително ефективна работа на наказателните съдии в Окръжния съд. Същевременно областите Кюстендил, Сливен и Монтана пък са примери за слаба икономика, но и за лошо представяне в сферата на сигурността и правосъдието.

Брой регистрирани престъпления срещу собствеността на 10 000 души от средногодишното население през 2014 г.

От друга страна масово расте делът на висящите дела в края на всяка година, заяви Николова. Общо за страната в периода 2011–2013 г. намалява действителната натовареност на наказателните съдии в окръжните съдилища. Тази тенденция вероятно може да се обясни, поне отчасти, с намалелия брой регистрирани престъпления както срещу собствеността, така и срещу личността през 2013 г. спрямо 2010 г. За този период спад на престъпността, ако се съди от регистрираните престъпления срещу собствеността, се установява в абсолютно всички области на страната без изключение. Предвид това трудно обясними са нарастването на дела на висящите наказателни дела и паралелното намаляване на относителния дял на делата, свършили в 3-месечен срок, в повечето области през 2013 г. спрямо три години по-рано. Влошаването на тези показатели сигнализира за намалена ефективност на съдебната система в повечето области, отбелязват от ИПИ.

От днес спираме да работим за държавата

Тази година 2 май е Денят на свобода от правителството или денят, в който спираме да работим за държавата, стобщиха от Института за паз...

Какво е развитието на столицата спрямо останалата част от България, има ли разлика между северната и южната част на страната и какво още се казва в анализа на ИПИ четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com