1/3 от депутатите на ДПС са в потенциален конфликт на интереси

31765
1/3 от депутатите на ДПС са в потенциален конфликт на интереси
Снимка: БГНЕС

13 от общо 36-те депутати на ДПС официално признават, че имат частен интерес към делата на свързани с тях лица, което поражда риск от конфликт на интереси.

Това показва проверка на "Сега" в декларациите им в регистъра по Закона за конфликт на интереси, пише изданието.

В мнозинството от случаите става въпрос за дейности, развивани от членовете на семействата им, като често депутатите избягват да посочат за какво точно става въпрос. В декларациите на някои от най-важните членове на парламентарното войнство на движението - Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов, не е отбелязана нито една предпоставка за евентуален конфликт.

Организационният секретар на депесарското политбюро Мустафа Карадайъ сочи 4 фирми, към които има някакво отношение, но без да отбележи конкретното лице, пораждащо съмнение за конфликт. Също толкова компании изброява и 28-годишният новобранец в парламента Айхан Етем, но добросъвестно записва, че в управата им е брат му Бейхан. Две търговски дружества на съпруга си Седат Юсеинов, който е племенник на низвергнатия съратник на Доган Мехмед Дикме, декларира депутатката Салиха Емин. Също толкова фирми признава колегата й Митхат Метин на съпругата си Мария, за която преди няколко години излязоха публикации, че консултира многомилионни ВиК проекти. Юристът Хамид Хамид отбелязва обвързаност със старозагорското адвокатско дружество "Гроздев и Бари". Прочулият се с "ваканцуването" си Хюсеин Хафъзов сочи частен интерес към съпругата си и родителите й, които били земеделски производители. Депутатът Мехмед Атаман признава обвързаност с жена си, снаха си и шурея си, но без да посочва с какво точно се занимават те. Същото се отнася и за колегите му Тунчер Кърджалиев, Янко Янков, Ферихан Ахмедова, Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов.

Депутатите на ДПС работят активно в неправителствения сектор. 14 души развиват някаква дейност в НПО сектора. Партийният шеф Лютви Местан участва в Българската федерация по петанк (френска игра с топки) и Института за изследване на интеграцията. Заместникът му в парламентарната група Четин Казак е в управата на Съюза на европейските федералисти-България, фондация "Етническа интеграция" и сдружение "Младежко движение за култура и спорт". Ромският депутат Александър Методиев-Бат` Сали пък е председател на ФК "Спартак" (Самоков) и е член на сдружение "Еко-Рома". Камен Костадинов е в Българския футболен съюз, фондациите "Хермес" и "Либерална интеграция". Бившият екоминистър Станислав Атанасов пък е в Сдружението на либералите в Югоизточна Европа.

Според декларациите ексминистърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е задлъжнял с над 200 хил. лв. към колегата си от ПГ Венцислав Каймаканов - един заем от 2008 г. в размер на 156 466 лв. и друг от 2009 г. в размер на 48 895 лв. Тунчер Кърджалиев е солидарен длъжник по кредит от 300 хил. лв. и изплаща потребителски и жилищни заеми за още 100 хил. лв. Ромският депутат Илия Илиев дължи 150 хил. лв. на частна фирма. 100 хил. лв. кредит към ДСК има Четин Казак.

Методи Андреев: ДПС има интереси в битката в частните фондове

ДПС са първите, които започнаха политика с частните пенсионните фондове. Те имат свои интереси в тази насока. Това коментира депутатът ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика