1 милион европейци въстанаха срещу ТТИП, България изостава с подписите

28438
1 милион европейци въстанаха срещу ТТИП, България изостава с подписите
Снимка: Getty Images / Guliver

За рекордно кратък срок - по-малко от два месеца - 1 милион европейци подкрепиха самоорганизираната Европейска гражданска инициатива, която се противопоставя на търговските споразумения между Европейския съюз и Северна Америка. Кампанията, провеждана от коалицията „Stop TTIP“, се подкрепя от повече от 320 граждански организации, синдикати и групи за защита на потребителите от 24 страни-членки на ЕС, припомнят от Сдружение "Солидарна България".

Спорните търговски споразумения, познати като TTIP и CETA, ще дадат безпрецедентни правомощия на международните корпорации и по този начин заплашват демокрацията, върховенството на закона, както и защитата на околната среда и потребителите. Договорите биха позволили правителствата да бъдат съдени от корпорациите пред частни арбитражи, ако техните закони или политики намаляват печалбите на компаниите.

С ТТИП корпорациите се налагат над демокрацията, казва специален доклад

Механизмът за решаване на спорове "инвеститор-държава" подчинява националните власти на чуждите корпорации и води до блокиране на пол...

“Събрахме над милион подписа за рекордно кратък срок. Това е особено конфузно за Европейската комисия, тъй като тя многократно се опитваше да блокира гражданското участие в преговорите по тези договори и при определянето на целите на споразуменията. Жан-Клод Юнкер трябва да се вслуша в нарастващата съпротива и да спре и двата договора незабавно”, коментира Джон Хилъри, член на гражданския комитет на Stop TTIP.

В средата на юли коалиция Stop TTIP подаде документи за регистрация на Европейска гражданска инициатива (ЕГИ) с изискване Европейската комисия да спре преговорите по TTIP и да не подписва CETA. Според правилата на ЕС, ЕГИ с повече от един милион подписа може да принуди Европейската комисия да преразгледа дадена политика и да проведе изслушване в Европейския парламент. В началото на септември обаче Европейската комисия отказа да регистрира ЕГИ с аргумента, че не е допустима. Тогава „Stop TTIP“ създаде самоорганизирана версия на ЕГИ и междувременно оспорва решението на ЕК в Съда на Европейския съюз.

„Stop TTIP“ обяви, че ще засили протестите в идващите месеци. Събирането на подписи ще продължи и ще се придружава от различни творчески инициативи. Първата от тях ще се проведе в Брюксел на 9-ти декември – по повод 60-тия рожден ден на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

“Подготвили сме специален подарък на Жан-Клод Юнкер за неговия рожден ден – гигантска поздравителна картичка, подписана от един милион европейци. Политиците винаги призовават гражданите да се включат в европейската политика. Повече от един милион души са направили точно това. На своя 60-ти рожден ден, Юнкер трябва да „духне свещичките“ на тези силно непопулярни и недемократични търговски споразумения, които срещат опозиция от хората в цяла Европа. Един милион подписа е само началото. Ще продължим да протестираме, докато TTIP и CETA не станат част от историята", каза още Хилъри.

Мадам Йес подкрепи спорното търговско споразумение между САЩ и ЕС

С намигване към дните, когато бе известна като „Мадам Йес“, вицепремиерът Меглена Кунева изрази ласкава подкрепа за предизв...

В България до момента са събрани 2700 подписа от нужни 12 750. Ето тук бихте могли да се включите в подписката

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com