Турция може да нахлуе в Сирия, Анкара отрича да има подготовка

9170
Турция може да нахлуе в Сирия, Анкара отрича да има подготовка
Снимка: Gettyimages

Турската армия е организирала среща на командирите си, за да бъде обсъдена възможната намеса в северната част на Сирия, съобщават турски медии.

Според вестник „Хюриет“ през изминалия уикенд командирите на турските въоръжени сили са съобщили, че техните части са на разположение по протежение на сирийската граница – около 54 000 войници или 15% от общия размер на сухопътните войски на Турция.

Режимът на Асад е използвал хиляди варелни бомби за 6 месеца

Сирийското правителство е използвало 10 423 експлозивни варели (известни и като "варелни бомби") при 19 205 въздушни удара ме...

Срещата е била насрочена, за да се обсъдят подробностите за евентуална намеса, като войските ще бъдат подкрепени от над 400 бронирани превозни средства и военен персонал, специализиран в обезвреждането на мини. Счита се, че бойци на „Ислямска държава“ са минирали големи части от турско-сирийската граница. На срещата е обсъдена и ролята на турските военновъздушни сили.

Днес (6 юли) Анадолската информационна агенция пусна информация, че среща на генерали не е провеждана. Информацията обаче е от "неназовани източници от турската армия".

Миналата седмица Турция представи официално плана си за установяване на „буферна зона“ на 60 км. навътре в сирийска територия, за да се противодейства на „различните заплахи“, появили се в района.

От една страна е „Ислямска държава“, завзела контрол върху граничния пункт Джараблус, където се сражават срещу сирийски бунтовници. От другата страна е кюрдската милиция YPG, считана от турското правителство за терористична организация, опасявайки се от все по-силното присъствие на кюрдските анклави по границата.

Турция разполага допълнителни войски по границата със Сирия

Турската армия прехвърля допълнително войски и военна техника покрай границата със Сирия. Подсилват се граничните участъци, в близост д...

Борбата между различните фракции в Северна Сирия се задълбочава, по-специално в град Алепо, където борбата се пренася в областта на граничния град Азаз, частично контролиран от свързаните с Ал Кайда бойци на Фронт ал Нусра.

Намесата в Сирия, обаче, не е популярна идея сред турското общество – анкета от 2013 година показва, че огромно мнозинство застава срещу интервенция: 79% заявяват, че намеса би била оправдана единствено, ако „съществува пряка заплаха за Турция“.

Миналата седмица демонстранти излязоха по улиците на Истанбул, за да заявят несъгласието си срещу плановете за интервенция. Протестиращите носеха плакати „Ние ще защитим братството на хората, не на войните!“ и „Не на войната в Сирия!“

Днес стана ясно, че Турция е предприела действия да подсигури допълнително 900-километровата си граница със Сирия и пунктовете, разположени по нея.

Йордания повиши готовността си за реакция по границата със Сирия и Ирак

Йорданската армия представи нова фаза в системата за наблюдение на границите на кралството, която според американски официални лица, ос...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com