"Ислямска държава" иска Трета световна война

25518
"Ислямска държава" иска Трета световна война

Терористите от "Ислямска държава" възнамерявали да се обединят с бойци на "Ал Кайда" и "Талибан", за да създадат "непобедима армия" и да започнат Трета световна война. Те възнамерявали да започнат кървавата си разправа с "неверниците" от Индия, пише изданието Daily Star, като се позовава на документ на групировката.

Необходимо било съсредоточаването върху въоръжено въстание в арабския свят, а не просто да се губи време за пряка конфронтация със САЩ, гласял текстът на документа на радикалните ислямисти.

Трагедията на войната: Вижте от какво се пази това дете

Големите уплашени очи и високо вдигнати ръце на това малко дете показват целият ужас и  психическата травма, която нанася и на най...

"Дори САЩ да се опитат да ни атакуват със своите съюзници, което безспорно трябва да се случи, мюсюлманското общество ще се обедини и ще им даде отпор", се казвало в заявлението на джихадистите.

В 32-страничния манифест имало и информация за това, че талибаните от десетки пакистански и афганистански фракции възнамерявали да се обединят в единна "армия на терора". Тя щяла да бъде ръководена от сегашния главатар на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

В документа той бил наричан "единствен владетел на света на мюсюлманите".

"Приемете факта, че халифатът ще живее и ще процъфтява дотогава, докато не покори целия свят и не бъде обезглавен последният човек, който въстане срещу Аллах", цитира Daily Star текста на терористите.

Документът включвал план за нападение на американските военни в Афганистан, а след това – срещу правителствени обекти в Пакистан.

"Ислямска държава" обяви война на Иран

"Ислямската държава" призова поддръжниците си към война с Иран, за да бъдат завладени ядрени тайни Техеран, съобщи The Sunday Times. Т...

Според изданието манифестът на терористите е попаднал в ръцете на американското разузнаване от гражданин на Пакистан. Специалистите признали документа за реална заплаха на международната сигурност.

Трета световна ще бъде последна за Земята

Съвременният свят е изпълнен с противоречия, които някои биха предпочели да решават не чрез дипломация, а с противостояние – от икономическо до открито въоръжено. Подобен подход крие опасност, тъй като Трета световна война ще бъде последна за човечеството.

Русия последователно се застъпвала на международната политическа арена за дипломатическо решаване на всички въпроси, но нейната позиция невинаги се подкрепяла от останалите участници в геополитическия процес.

Всичко това водело до изостряне на противоречията и постоянен ръст на заплахата от нова студена война. Особено песимистични експерти говорят за възможност от Трета световна.

Шефът на ФБР: Ислямска държава е по-голяма заплаха от Ал Кайда

Опитите на радикалната групировка Ислямска държава да насърчава американци с проблеми да се обърнат към насилието са станали по-голяма ...

"Не смятам студената война за необходима. Сигурен съм, че тя е можело да се избегне и през 40-те години, след победата, и в наши дни. Но ако ни натрапват логиката на студената война, ще се наложи да дадем адекватен отговор на това предизвикателство. А към думите "разделяне на света" и "Трета световна" трябва да се отнасяме много внимателно и в нашата страна, и в чужбина", казва говорителят на Държавната Дума Сергей Наришкин, цитиран от "Известия".

"Трета световна би била последна за човечеството. И укрепването на руския отбранителен потенциал е насочено именно за това да не се допуска война", подчертава той.

"Русия, без всякакви съмнения, ще защитава правата на съгражданите си, на близките до нас хора. Но ще прави това, постигайки от другите спазване на международното право, а не като го нарушава. Искаме самите хора да определят своята съдба на своята земя. И сме против това някой да ги дели", добавя говорителят.

Но политиците имат шанс изцяло да нормализират международните отношения. "Изходът е известен – необходимо е да се държим прилично и да изпълняваме постигнатите договорености. А тяхното неспазване – обратно - е път към нови трагедии", отбелязва Наришкин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари